Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A spájz titkairól

A spájz titkairól

A gyöngyösi Mátra Múzeum „Kalandozás a Tudományban” című előadássorozatának témája a spájz volt. Saly Noémi muzeológus felelevenített néhány befőzéssel és tárolással kapcsolatos hagyományt, amelyet manapság egyre kevesebben tartanak. Az előadás egyik fő célja az volt, hogy bemutassa, hogyan változtak meg ezek a szokásaink az évek során.

Miért és mit érdemes még ma is eltenni a spájzba? Hogyan csinálták ezt az elődeink annak idején? És mi változott azóta? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatott választ az, aki ellátogatott a Mátra Múzeumba Saly Noémi muzeológus előadására.

– A befőzés az befőzés. Nem úgy volt, hogy befőz a nép meg az arisztokrácia, lekvár van, meg gyümölcs. Mindenkinek a fejében az van, hogy a nagymama befőzi az 50 kg paradicsomot, meg 100 kg barackot. Úgyhogy én remélem, arról fogok beszélni meg beszélgetni is a jelenlévőkkel, hogy hogyan változtak meg az ebbéli szokásaink – mondta még az előadás előtt a szakember.

Az előadásnak azonban nem csak az a célja, hogy bemutassa ezeket a hagyományokat, hanem az is, hogy kedvet csináljon a háziasszonyoknak a befőzéshez – a konyha és a főzés tradícióit ugyanis fontos, hogy utódaink is ismerjék és ápolják.

– Az életmódunk változott meg. Most az a kérdés, hogy ebbe az életmódba hogyan lehet visszailleszteni ezeket a szokásokat, mik azok a konyhai praktikák, amiknek nem szabad kimenni a divatból, nem szabad elfelejteni. Mert a lekvár nem csak arról szól, hogy kinyitom a spajzot és leveszem a polcról – vélekedett.

Nem csak a hagyományos technikákról és alapanyagokról volt szó, például sok egzotikus gyümölcs is szóba került az előadás során, amely sok ember kedvét hozhatta meg a lekvárfőzéshez.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság