Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy “modern” szent

Egy “modern” szent

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Még a 13. században boldoggá avatták, szentté avatására azonban 1943-ig kellett várni. Ő szent Margit, az egyik leghíresebb magyar szent, akinek életéről sokat tudunk ugyan, de a tudományos kutatásoknak köszönhetően máig újabb adatokkal bővül a tudástár. Erről a gazdag, részben ismert, de még feltárásra váró, részben pedig mai napig példát adó életútról tartottak előadást a napokban a Károly Róbert Akadémiai Klubban, Gyöngyösön.

IV. Béla lánya, Nyulak szigete, önfeláldozás és alázat. Csak néhány hívószó, amelyekre sokaknak ott a válasz: Szent Margit. Szülei a tatároktól elszenvedett vereség után 3 évesen ajánlották fel Magyarország megmentéséért. Alacsonyrendű munkát végzett, a legrosszabb ruhákban járt. Nappal dolgozott éjjel imádkozott. Életét Istennek szentelte – így vált az önfegyelmezés és keresztény szeretet példaképévé. Az, hogy róla kivételesen sokat tudhatunk – annak köszönhető, hogy rendtársai, a Domonkos apácák őrizték a szentté avatás dokumentumait és fennmaradt a tanúk vallomásainak kézirata. Deák Hedvig nővér pedig ma is különösen fontosnak tartja, hogy ezek a kutatások folytatódjanak.

Szent Margit mindent feladott Istenért. És bár szülei felmentették volna fogadalma alól, ő kitartott – visszautasította a házassági ajánlatokat is, hogy bizonyítsa teljes odaadását és hivatástudatát.

Margitot még a 13. században boldoggá avatták, szentté avatására azonban egészen 1943-ig kellett várni, az életéről szóló kutatások pedig még sem értek véget.


Tovább az archívumra