Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Makákók

Makákók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Két különleges makákó érkezett a Kecskeméti Vadasparkból a Gyöngyösi Állatkertbe a hétvégén. A nőstény és a hím majom gyorsan alkalmazkodott az új környezethez. Mindenevők, táplálékukat főleg gyümölcsök és rovarok alkotják. A közeljövőben két új fajjal bővül az állatkert: nagy marák, vagy más néven pampanyulak, valamint mókusmajmok érkeznek hamarosan.

Napoznak a Rhesus makákók – már birtokba is vették új lakhelyüket a Kecskeméti Vadasparkból érkezett majmok. Ők közvetlenül a páviánok mellett kaptak helyet. A gondozók kezdetben tartottak attól, hogy nem jönnek majd jól ki, ám végül kellemesen csalódtak.

– Múlt héten, szerdán érkeztek a Kecskeméti vadasparkból az új lakóink, a Rhesus makákók, egy hím és egy nőstény. Aznap természetesen a belső helyükre kerültek, ezt szokták meg először, de már pénteken a külső kifutójukat is birtokba vehették, és szemmel láthatólag jól is érzik magukat. Nagyon élvezik a kinti napsütést, hála istennek visszatért a jó idő is – mondta el Erdősné Molnár Bernadett gondozó.

Erdősné Molnár Bernadett hozzátette: bíznak abban, hogy hamarosan családot is alapítanak majd az új jövevények. Étkezésük a páviánokéhoz hasonló.

– Ez a faj az egyik leggyakoribb óvilági majomfaj, nagyon elterjedtek. Ez annak is köszönhető, mert nagyon jól tudnak alkalmazkodni, a hideget is nagyon jól viselik, illetve a lakott területeken is eléggé megtalálják azokat a feltételeket, melyek ideálisak számukra, így az étkezésük nem okoz gondot fogságban sem. Alapvetően zöldségek, gyümölcsök, elfogyasztják a tojást, emellett próbálunk nekik esetleg kedveskedés szintjén csak péksüteményt időközönként – magyarázta a szakember.

A tervek szerint a közeljövőben két új fajjal is bővül az állatkert. Érkeznek majd nagy marák, és mókusmajmok is, akiknek az új helyük már készülőben van.


Tovább az archívumra