Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Naperőmű

Naperőmű

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Átadták hazánk legnagyobb naperőművét Bükkábrányban. A Mátrai Erőmű folytatja a megújuló energia beruházásokat, ez is része a vállalat hosszú távú, megújuló energiákon alapuló fejlesztési stratégiájának, melynek célja a vállalat piaci pozíciójának megőrzése.

A Mátrai Erőmű Zrt. leányvállalatának beruházásában, 22,és fél megawattnyi, több mint 63ezer napelem beépítésével az ország legnagyobb fotovoltaikus erőműve kezdte meg működését Bükkábrányban, egy korábbi meddőhányó, 32 hektáros, rekultivált területén. A tavaly szeptemberi alapkőletétel után, februárban kezdődött meg a próbaüzem, azóta 4100 MW villamos energiát termelt és április 1-től már kötelező átvételi rendszerbe értékesíti a megújuló villamos energiát az erőmű – hangzott el az átadón.

– A bükkábrányi bányaterület az bányászati telephely volt, ezzel a beruházással a legelső erőművi egységet hoztuk létre ezen a telephelyen. Ez megteremti a lehetőségét annak, hogy ezt továbbra is ki tudjuk terjeszteni. Ez a 20 MW-os egység a hamarosan leállításra kerülő 100 MW-os egységet tudja részben helyettesíteni – fejtette ki Orosz Zoltán erőműfejlesztési stratégiai igazgató.

Az éves várható termelés mintegy 10 ezer háztartás átlagos éves villamosenergia igényét képes fedezni, tisztán megújuló forrásból. A fejlesztéseknek köszönhetően körülbelül 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai szén-dioxid kibocsátás. A Mátrai Erőmű ezzel a beruházással kezdte meg hosszú távú fejlesztési stratégiáját, a megújuló energiatermelési beruházások sorát.

– Ez az első lépcsőfok itt Bükkábrányban, a terveink között szerepel, az hogy további 20 MW-os egységekkel, lépésről-lépésre terjesztjük ki a naperőműves flottát, és a leálló egységeket helyettesítjük naperőmű kapacitásokkal. Emellett terveink között szerepel egyéb erőművi egységek létesítése is – tette hozzá a fejlesztési iazgató.

A Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. 5,4 milliárd forintba kerülő beruházása saját erőből, illetve banki finanszírozásban valósult meg. A vállalat célja, hogy megőrizze piaci pozícióját, azaz továbbra is biztosíthassa a hazai termelés egyötödét.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság