Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kampány

Kampány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hivatalosan megkezdődött az európai parlamenti választási kampány időszaka. A választáson indulni szándékozó jelölő szervezeteknek 20 ezer érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük. A Fidesz, a Momentum és a Jobbik már össze is gyűjtötte az EP-választáshoz szükséges aláírásokat.

Szombattól kaphatták meg a Nemzeti Választási Irodától a pártok az ajánlóíveket a május 26-ai európai parlamenti választáson induláshoz. A választáson indulni szándékozó jelölőszervezetek száma hétfőn már 25-re nőtt.

Az értesítők kiküldését április elején megkezdte a Magyar Posta.

– Az értesítőnek azért is van jelentősége, mert bizonyos választókerületekben, illetve szavazókörökben változtak az utcák, illetve ezeknek a besorolása. Nem praktikus gyakorlatból odamenni szavazni, ahová eddig mentünk. Két helyet emelnék ki, ahol változás történt: az egyik a nyolcvanasi területen Gyár utca, Sport utca és a Platán utcának bizonyos részei kerültek át egy másik szavazókörbe. Itt felhívom a figyelmet arra, hogy erre figyeljenek a választópolgárok mielőtt szavazni indulnak – emlékeztetett dr. Kozma Katalin, a helyi választási iroda vezetője.

Továbbá egy szavazókör megváltozott: akiket eddig a Dózsa György utcai gyermekorvosi rendelőben fogadtak, ők most a Bugát Pál Kórház járóbeteg ellátójának a földszintjén kialakított helységben adhatják le szavazataikat.

A határidők vonatkozásában is – amely a választópolgárokat érinti – bizonyos változtatásokat hozott a törvénymódosítás. Nagyon sokan élnek már most az átjelentkezésnek a lehetőségével – emelte ki dr. Kozma Katalin.

– Átjelentkezési kérelmeket most nem a választást megelőző második napig, hanem a 4. napig, ami azt jelenti, hogy a szavazás hetének a szerdai napjáig tudjuk befogadni, ezt követően történik a teljes körű feldolgozása. A mozgóurna-igényeknél is elmondható ugyanez, azoknál, amelyeket személyesen nyújtanak be, illetve interneten keresztül, a választás.hu oldalon keresztül – magyarázta dr. Kozma Katalin.

A plakátozást illetően itt helyben elmondható, hogy még nem kezdődött meg, de néhány jelölőszervezet részéről kaptak már megkeresést – mondta a választási iroda vezetője, aki hozzátette: az új jogszabály szerint most már csak a tulajdonos engedélyével lehet bármely felületen hirdetményt elhelyezni.

A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat.

A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel az ív sorszáma, és feltüntették rajta az aláírásgyűjtő polgár nevét és aláírását.

A Fidesz, a Momentum és a Jobbik ma délelőttig már össze is gyűjtötte az EP-választáshoz szükséges aláírásokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság