Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ne vegyél nyulat!

Ne vegyél nyulat!

Húsvétkor sokan felelőtlenül élő állatokat vásárolnak szeretteik számára ajándékba. Már pár száz forintért vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy örömet szerezzenek gyermekeiknek. A megvásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak és sokszor durva módon próbálnak megszabadulni tőlük.

Érdeklődő tapsifülesek a gyöngyösi állatkert simogatójában. Mindenki szívét megmelengetik, érdekesnek tűnő ajándékok lehetnek, de igazából nem azok! Az ünnep perceiben örömmel fogadott kisállatok a hétköznapokban unott teherré válhatnak. A felelőtlenül megvásárolt élő ajándékok az ünnepeket követően gyakran kerülnek utcára, menhelyre vagy kukába.

– Ilyenkor szoktak mindig minket megkeresni, hogy tudnánk-e nyuszit befogadni. Még nincs is húsvét és csak a tegnapi napon kaptunk két telefont, ugye a mi befogadó képességünk is véges. Nem beszélve arról, hogy sok fiú nyuszit együtt nem lehet tartani, mert abból sajnos verekedések szoktam kialakulni. Úgyhogy mindenkit arra kérünk, hogy aki még nem tette meg az ne vásároljon nyuszit húsvétra ugyanis ugyanúgy, mint egy kutyus vagy egy cica bizony a nyuszi is 10 évig velünk van – magyarázta Barcai Henrietta, a Gyöngyösi Állatkert vezetője.

Mivel egy nyúl akár 10 évet is megélhet, így az állat tartására készülni kell, gondozásuk nagy oda-adást igényel . Ki kell alakítani a tartási helyét, rendszeresen kell oltatni, fontos végiggondolni, hogy mivel etetjük majd, illetve mi lesz vele akkor, ha megnő? Hosszú távon szánunk-e majd rá annyi időt, amennyire az állatnak szüksége van. Aki ezeket a kérdéseket mind végiggondolja, az hamar rájöhet, hogy nem érdemes húsvétra nyuszit vásárolni.

– Nem lakásba valók. Én azt mondom, hogy nagyon sokan viszik panelba, tehát egy kicsi ketrecbe egy nyuszinak azért nem ez az élettere. Nekik mozgás kell, társaság kell, ugye a nyuszikat azért legtöbbször egyedül viszik. Tudni kell róluk, hogy társas lények, tehát egyedül azért nem igazán érzik jól magukat – tette hozzá.

A kisállatok – élőlények, nem pedig játékszerek, akiket ide-oda lehet dobálni. Csakis az vásároljon élő nyulat, aki az ünnepek után is gondoskodni tud róluk- hangsúlyozzák a szakemberek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság