Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Táblaavatás és koszorúzás

Táblaavatás és koszorúzás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Welt Ignácról és Csipkay Albertről, a tanácsköztársaság gyöngyösi áldozatairól emlékeztek meg haláluk 100. évfordulója alkalmából. A megemlékezést az Izraelita temetőben kezdték Welt Ignác síremlékénél, majd a Felsővárosi temetőben Csipkay Albert előtt is lerótták tiszteletüket a jelenlévők. Végül a Fő téren a Városháza előtt avattak emléktáblát.

Száz éve, hogy Gyöngyösön is fellázadtak a kommunista diktatúra ellen, az évfordulón a tanácsköztársaság két gyöngyösi áldozatára emlékeztek. Elsőként az izraelita temetőben rótták le tiszteletüket a jelenlévők Welt Ignác üvegkereskedő síremlékénél, majd a Felsővárosi Temetőben Csipkay Albert huszárszázados nyughelyénél. Az ünnepség a Fő téren folytatódott.

Tatár László alpolgármester beszédében kiemelte, a két férfit a diktatúra elleni lázadásuk miatt végezték ki brutálisan. A város főterének egyik villanyoszlopára akasztották fel mindkettőjüket. Úgy fogalmazott: ezen a napon a gazság legyőzte az igazságot.

– Úgy gondolom, hogy a 100. évforduló alkalmából egy méltó ünnepély. Ez gyakorlatilag a kommunizmus áldozatainak emléknapja, amely szintén megünneplésre került az egy össztársadalmi ünnep volt. Én úgy gondolom ez a megemlékezés, most itt kifejezetten a város két hazafijának szól, rájuk emlékezünk – foglamazott.

Az önkormányzat emléktáblát állítatott és avatott fel Gyöngyös Fő terén a két mártírhalált halt férfi tiszteletére, hogy méltóképpen emlékezhessenek az utódok az általuk hozott áldozatra.


Tovább az archívumra