Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kitüntetett kisgyermeknevelők

Kitüntetett kisgyermeknevelők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A napokban adták át Gyöngyösön a város kiváló bölcsődei dolgozója elismeréseket. A két kitüntetettel a kisgyermeknevelés aktuális kérdéseiről és pályájuk alakulásáról beszélgettünk.

Gyetvai Attiláné és Tuza Ivánné. Mindketten a Dobó Úti Bölcsőde kisgyermeknevelői. De nem csak ez a közös bennük. Mindketten 40 éve vannak a pályán és mindketten idén vehették át a kiváló bölcsődei dolgozó elismerést. Azt mondják, ma is ezt a hivatást választanák. Tuza Ivánné 1979-ben ápolónőként kezdett dolgozni, de hamar megtalálta a helylét bölcsődei nevelőként.

Habár a módszerek és a szakma is sokat változott 40 év alatt, egy biztos: már a 70-es évek végén is nagy volt az igény az intézményekre és a jó szakemberekre – mondja Gyetvai Attiláné, aki 1978-ban kezdett bölcsődében dolgozni és 1980 óta van a Dobó Úti intézményben. Mindketten egyetértenek abban, hogy a kicsik a játékok által fejlődnek, ebben segítik őket a nevelők. Persze itt is vannak izgalmas pillanatok az életkori sajátosságoknak és a vérmérsékletnek megfelelően időnként konfliktusok is – ilyenkor értő módon avatkoznak be:

Fontos feladatuk, hogy bizalmi viszonyt alakíthassanak ki a szülőkkel például a szülőcsoportos beszélgetéseken, ahol valódi eszmecserére van lehetőség és megkönnyítsék az átmenetet az óvodába. Ebben nagy segítség a Dobó Úti Óvodával meglévő társintézményi jó kapcsolat is.


Tovább az archívumra