Tanulói tankonyhát és gyógynövénykertet adtak át a Nagyfügedi Arany János Általános Iskolában. A beruházást több mint 22 millió forintból valósították meg egy EFOP-os pályázat segítségével, valamint a Hatvani Tankerületi Központ és a Nagyfügedi Községi Önkormányzat támogatásával. A cél, hogy a hátrányos helyzetű tanulókat felzárkóztassák, valamint hogy az egészséges életmódra neveljék őket.
Edénykészlet, befőtt készítő és teljes konyhai gépfelszerelés. Átadták a Nagyfügedi Arany János Általános Iskola tankonyháját és gyógynövénykertjét. Az iskola igazgatója kiemelte, hogy fontos számukra a diákok felzárkóztatása és az egészséges életmódra nevelése.
– Rendszeresen részt fognak venni a tanulóink főzhetnek, készíthetnek olyan új ételeket, megismerkedhetnek olyan élelmiszerekkel, amelyet eddig nem ismertek. Mindenféleképpen össze kívánjuk kötni a tankonyhát a gyógynövénykerttel, hiszen azt gondoljuk, hogy amit a gyermek saját maga nevel, gondoz, ápol, meglocsol, és azt leszedi és hasznosítja és megkóstolhatja, megízlelheti ez egy örök életre szóló élményt nyújt neki – mondta el Kozmáné Derda Edit, a Nagyfügedi Arany János Általános Iskola intézményvezetője.
A gyógynövénykert a Feng Shui elve alapján épült a diákok bevonásával, hiszen a cél az volt, hogy az alap fűszernövények mellett új ízeket kóstoljanak, és új kultúrákkal ismerkedjenek. A műszaki kivitelezést a Nagyfügedi Községi Önkormányzat támogatta, valamint a Hatvani Tankerületi Központ 2 millió forintot nyújtott a konyhahelyiség kialakítására. Horváth Márta, a tankerület igazgatója elmondta, miért tartják fontosnak ezt a projektet.
– Engedjék, meg hogy egy személyes példát elmondjak. Én falun élek. 8-10 éves volt a lányom, amikor kiküldtem a kertbe petrezselyemért. Mit gondolnak mit hozott be? Sárgarépa levelet. Tehát nagyon fontos, hogy ne csak a biológiakönyvből ismerjék meg gyermekeink a zöldségeket, az alapanyagokat, hanem igen vegyék kézbe, lássák, ízleljék, tanulják meg, hogy mire tudják felhasználni – vélekedett.
Szabó Zsolt országgyűlési képviselő fontosnak tartja, hogy már fiatal korban megtanuljanak a gyerekek főzni, mint ahogy azt nagyszüleink is tették – fogalmazott.
– Ez azért fontos, mert mintha a mai rohanó világban egy picit elfelejtettünk volna főzni. Elfelejtettünk volna finomat főzni. Ennek a konyhának azért van jelentősége és ez az EFOP-os pályázat azért tökéletes, mert megtanítja a gyermekeinket arra, hogy kell főzni – mondta a képviselő.
A gyerekek pedig örülnek, hogy megtanulhatnak az iskolában főzni.
A diákok és az intézmények képviselői az ünnepséget követően közösen készítettek gofrit és gyümölcstálat.