Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tankonyhát avattak

Tankonyhát avattak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tanulói tankonyhát és gyógynövénykertet adtak át a Nagyfügedi Arany János Általános Iskolában. A beruházást több mint 22 millió forintból valósították meg egy EFOP-os pályázat segítségével, valamint a Hatvani Tankerületi Központ és a Nagyfügedi Községi Önkormányzat támogatásával. A cél, hogy a hátrányos helyzetű tanulókat felzárkóztassák, valamint hogy az egészséges életmódra neveljék őket.

Edénykészlet, befőtt készítő és teljes konyhai gépfelszerelés. Átadták a Nagyfügedi Arany János Általános Iskola tankonyháját és gyógynövénykertjét. Az iskola igazgatója kiemelte, hogy fontos számukra a diákok felzárkóztatása és az egészséges életmódra nevelése.

– Rendszeresen részt fognak venni a tanulóink főzhetnek, készíthetnek olyan új ételeket, megismerkedhetnek olyan élelmiszerekkel, amelyet eddig nem ismertek. Mindenféleképpen össze kívánjuk kötni a tankonyhát a gyógynövénykerttel, hiszen azt gondoljuk, hogy amit a gyermek saját maga nevel, gondoz, ápol, meglocsol, és azt leszedi és hasznosítja és megkóstolhatja, megízlelheti ez egy örök életre szóló élményt nyújt neki – mondta el Kozmáné Derda Edit, a Nagyfügedi Arany János Általános Iskola intézményvezetője.

A gyógynövénykert a Feng Shui elve alapján épült a diákok bevonásával, hiszen a cél az volt, hogy az alap fűszernövények mellett új ízeket kóstoljanak, és új kultúrákkal ismerkedjenek. A műszaki kivitelezést a Nagyfügedi Községi Önkormányzat támogatta, valamint a Hatvani Tankerületi Központ 2 millió forintot nyújtott a konyhahelyiség kialakítására. Horváth Márta, a tankerület igazgatója elmondta, miért tartják fontosnak ezt a projektet.

– Engedjék, meg hogy egy személyes példát elmondjak. Én falun élek. 8-10 éves volt a lányom, amikor kiküldtem a kertbe petrezselyemért. Mit gondolnak mit hozott be? Sárgarépa levelet. Tehát nagyon fontos, hogy ne csak a biológiakönyvből ismerjék meg gyermekeink a zöldségeket, az alapanyagokat, hanem igen vegyék kézbe, lássák, ízleljék, tanulják meg, hogy mire tudják felhasználni – vélekedett.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő fontosnak tartja, hogy már fiatal korban megtanuljanak a gyerekek főzni, mint ahogy azt nagyszüleink is tették – fogalmazott.

– Ez azért fontos, mert mintha a mai rohanó világban egy picit elfelejtettünk volna főzni. Elfelejtettünk volna finomat főzni. Ennek a konyhának azért van jelentősége és ez az EFOP-os pályázat azért tökéletes, mert megtanítja a gyermekeinket arra, hogy kell főzni – mondta a képviselő.

A gyerekek pedig örülnek, hogy megtanulhatnak az iskolában főzni.

A diákok és az intézmények képviselői az ünnepséget követően közösen készítettek gofrit és gyümölcstálat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság