Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Terem, mint a gomba

Terem, mint a gomba

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyre több gombaárus kínálja portékáját a piacon. Az elmúlt években a vártnál rosszabb volt a gombatermés, de idén a szakemberek véleménye szerint a sok eső meghozza gyümölcsét és egy kis felmelegedés után – ahogy fogalmaznak: „kaszálni” lehet majd a gombát.

A piaci gombaárusok várják a jó időt. Úgy vélekednek, hogy a mostani esőzés a réti gombáknak kedvez, viszont a vargányának és a rókagombának kevésbé.

– 2000-2500 forint, mert nincs gomba, végülis csak ez az egy fajta gomba van, ez meg azért nem olyan közkedvelt, mint a vargánya vagy a rókagomba, arra még várni kell, annak kéne legalább egy hetes meleg idő, hogy felmelegedjen a talaj – magyarázta Rácz Jenő gombaárus.

Az utóbbi években ínséges volt a gombatermés. Szekrényes József gombaszakértő szerint a mostani lassú eső jó hatással volt a termésre, hiszen a talajba kerülő nagymennyiségű víz sok tápanyaghoz juttatta gombákat.

– Én járom az erdőt minden héten egyszer felmegyek most már megjelent a vargánya megjelentek a piruló galócák galambgomba is már, májusi pereszkék, tehát én azt mondom, hogyha egy picit még felmelegszik az idő, akkor itt úgy mondják, kaszálni lehet majd a gombát. Bízunk benne, hogy így lesz – fejtegette.

Gyöngyös környékén sokan járják az erdőt gombák után kutatva, viszont aki magának szedi, nagy veszéllyel is járhat, hiszen sok mérgező és ehető gomba keverhető össze, még a tapasztalt gombaszedőknek is.

– Volt egy nagyon súlyos mérgezés Gyöngyöstarjánba és Abasáron is, úgyhogy vigyázni kell, be kell mindenféleképpen vizsgáltatni a gombát, még ha azt mondja az ember, hogy azt a 3-4 fajtát ismeri abból a 6000 fajtából – hangsúlyozta a szakember.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság