Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rohad az eper

Rohad az eper

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már szabadföldi eper is van a piacokon, azonban az esős időjárás miatt gyorsan rohad a gyümölcs, és az íze is elmarad a várttól, nem elég édes a sok csapadék miatt. Kilónkénti ára fajtától, mérettől függően 1200 és 2000 foint között mozog, és előreláthatóan később sem lesz olcsó eper.

Napégette epreket mutat a gazda. A sok eső miatt magas a víztartalma, és a hirtelen felmelegedés megégette a levél alól kikandikáló gyümölcsöt. A szabadföldi eper legalább 10 nappal később érik, mint az elmúlt évben – mondja Bakos Imre.

A csapadékos, hűvös idő, elnyújtja az eper érését és napsütés hiányában ízetlenebb, nem olyan édes, mint amilyen lehetne. A vizes, párás időjárás miatt a gombabetegségek is felütötték fejüket – tette hozzá a gazda.

A fóliában az eső nem veszélyezteti a termés minőségét, a szabadföldi esetében azonban nagyon gondos növényvédelmet és ápolást igényel az ültetvény, hogy ilyen szép legyen a földieper – mutatja Bakos Imre, aki azt mondja, ez minőség szempontjából extra év lenne számukra, ha az eső nem károsítaná a termést.

Száraz, szeles idő jól jönne az ültetvényeknek, mert a betegségeket háttérbe szorítaná, de a hét folyamán bizony még esőt mutat az előrejelzés, amitől felgyorsulhat a gyümölcs rohadása. Ha kedvez az időjárás június közepéig is elhúzódhat az eperszezon, de igazán olcsó eperre nem nagyon van kilátás, ami nem jó hír, például lekvárfőzés szempontjából sem.


Tovább az archívumra