Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Betyárkodások

Betyárkodások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mátrai Betyár ballagást rendez június 15-én, a Gyöngyös-Mátra TDM Sástón, hagyományteremtő szándékkal. A rendezvény egy 4 részből álló Gasztrokulturális kalandozások projekt egyik eleme, melynek célja, egy Mátrai Betyár Brand megalapítása, a mátrai értékekre, hagyományokra épülő gasztronómia ápolása, valamint a turisztikai főszezon meghosszabbítása.

Betyár lekvár, Betyár bor, Betyár Bazár és Betyár Ballagás. A turisztikai egyesület célja, egy betyár márka megteremtése, mely jelentős turisztikai vonzerőt jelenthet a Mátrának.

– Egy komplex gondolatunk van, hogy sok minden Mátrai betyárról szóljon. Nem csak rendezvények, hanem termékek, mesék, megjelenjünk az országban is, ami a dátum miatt Betyár ballagás lesz – mondta el Nagy Róbert, a TDM elnöke.

Klausmann Viktor, a Kékes Kutató Mentő Alapítvány elnöke már évekkel ezelőtt kezdeményezője és rendezője volt Betyár fesztiválnak Mátrafüreden, így most ő is aktív részese ennek a rendezvénysorozatnak.

A programok célja, hogy egy olyan, helyi értékekre, hagyományokra alapozott gasztrokulturális rendezvénysorozat jöjjön létre, mely jelentős turisztikai vonzerőt jelent mind a helyi lakosság, mind az ide érkező turistáknak egyaránt. Erre pályázati forrást is nyertek. Mivel a Betyár ballagás a helyi gasztronómiai értékek köré szerveződik, ezért főzőversenyt is hirdettek, ahol remélhetőleg a híres Vidróczki Marci kedvenc ételei is megelevenednek.

A zene, bor és ételek mellett a mátrafüredi kertmoziban Gasztrofilmek fesztiválját is megrendezik, június 14-15-én. Azonban először a rossz állapotban lévő szabadtéri színpadot fel kell újítani, melyhez a közösségek segítségét kérik.

Az egyesület egyéni alkotói pályázatot is hirdet, irodalmi és kézműves alkotás kategóriákban, több korosztály számára. Betyáros meséket és verseket vár a zsűri, és a kézműves alkotásokban is a jó betyárt kell megformálni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, melyre 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyertek. Június 15-én, Sástón, a Betyár ballagáson hazai népzenei alapokhoz visszanyúló együttesek koncertjei is váltják majd egymást.


Tovább az archívumra