Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Folyamatos az ellátás

Folyamatos az ellátás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új cég végzi a 16 órás vidéki orvosi ügyeleti ellátást július elsejétől. Több sikertelen közbeszerzési eljárás után a mikrotérségi ülés úgy döntött, hogy a 13 település közösen létrehozza az ügyeletet ellátó céget. Az orvosvezetőn kívül ugyanazok a szakemberek látják el a vidéki betegeket, mint eddig, viszont a Gyöngyösi Önkormányzat plusz fedezetet biztosít az óradíjak emelésére.

Csendes a Dózsa György utca, az ügyeleti autók is az épület mellett állnak. Itt 24 órában látják el a gyöngyösi betegeket az orvosok. A vidéken élőknek pedig 16 órában biztosítják a kezeléseket ugyanúgy, ahogy eddig. Az orvosi ügyeletet szervező cég azonban július elsejétől közös megegyezéssel szerződést bontott, a 13 település pedig két sikertelen közbeszerzés után egy saját cég megalapításában állapodott meg. Az új társaság megkapta a szükséges engedélyeket, így az ellátás folyamatos maradt, az orvosok pedig a hétvégéken és ünnepnapokon háromszoros, hétköznaponként pedig több mint kétszeres óradíjat kapnak. Az ügyeletet ellátó szakemberek többsége tovább dolgozik az új cégben, de van kivétel.

– Időközben az a fiatal háziorvos, aki az egész ügyelet szervezését, vezetését vállalta volna, lemondott, többek között ennek az intrika, pletyka, és bizonyos szakmai vonatkozású dolgok miatt is gyakorlatilag lemondott erről a vezetésről, most keressük azt az orvost, aki az egész ügyelet szervezését összefogja, mert törvény szerint kell egy orvosvezető, de nem az orvosi szakmai munkát, hanem az ügyelet szervezését kell vezetni – jegyezte meg Hiesz György.

A nyári időszak le van fedve, tehát az ellátás folyamatos lesz vidéken is, azonban ha az egészségügyi dolgozók nem vállalnak ügyeletet, az rájuk is visszaüthet.

– Hogyha az orvosi ügyelet nem tud működni orvosok részvétele nélkül, akkor azt kell mondani a társulásnak meg az önkormányzatoknak, hogy visszaadjuk az ÁNTSZ-nek, hogy nem tudjuk megoldani. Az ÁNTSZ akkor viszont kötelezi az orvosokat, hogy napi 24 órában a saját körzetében neki kell ügyelni. Akkor nincs színház, nincs hétvége, nincs szalonnasütés, ahogy régen volt. Ez kvázi egy rabszolgaság – nyomatékosította Hiesz György.

Az orvoshiány egyébként továbbra is gondot okoz a térségben, több településen helyettesítéssel oldják meg a betegek háziorvosi ellátását.


Tovább az archívumra