Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zöldszüret

Zöldszüret

Július 10-ig, azaz holnapig kell elvégezni a gazdáknak a zöldszüretet. A még éretlen szőlőfürtök eltávolításáért pénzügyi támogatást kapnak a gazdák, amelynek összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint lehet. Az uniós programhoz kapcsolódó és az általuk finanszírozott támogatást az Agrárminisztérium azért vezette be, hogy enyhítse a gazdák kárát, mert a felvásárlók jelezték, hogy bizonyos szőlőfajtákat nem vásárolnak fel a termelőktől. Ennek oka pedig az előző években felhalmozódott nagyobb bormennyiség a pincékben, ami egy nagyobb válságot is eredményezhet.

Az éves munka gyümölcse hever a szőlőtőke alatt a gyöngyösi földeken. Ezen a területen másfél hete vágták le a zöld fürtöket a tőkéről. Az Agrárminisztérium által bevezetett zöldszüreti támogatás elsősorban azon szőlőtermelők számára jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel, így termésük idei eladása bizonytalan. A gyöngyösi térségben a rizlingszilváni szőlőfajtát például egyáltalán nem veszik majd át a felvásárlók, ezért többen éltek a támogatással.

Fontos szabály, hogy a szőlőt kézzel kell levágni a tőkéről, a gazda pedig köteles a zöldszüret elvégzését egy munkanapon belül bejelenteni a Kincstár, valamint a területileg illetékes hegybíró részére. Az adatok szerint a gyöngyösi hegyközség területén is sokan végezték el a zöldszüretet.

A lejelentés után az összes igénylőt ellenőrzi majd a hatóság, de nemcsak a levágott szőlőt nézik, hanem azt is, hogy a terület gyommentes legyen, valamint, hogy a megfelelő zöldmunkák is el legyenek végezve. Így tehát a hasonlóan elhanyagolt szőlőföld tulajdonosait a hegyközség levélben figyelmezette, hogy ha nem teszik rendbe a területet, az akár a támogatás megvonásával is járhat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
10 perc - beszélgetés a világról, a városról, az emberekről...
18:14
Zeneiskolások előadása - Makovinyi Lili - Albeniz: Chant d'amour
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
19:05
Reklám
19:08
A könyv testvér dicsérete - Ferencesek Gyöngyösön - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság