Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zöldszüret

Zöldszüret

Július 10-ig, azaz holnapig kell elvégezni a gazdáknak a zöldszüretet. A még éretlen szőlőfürtök eltávolításáért pénzügyi támogatást kapnak a gazdák, amelynek összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint lehet. Az uniós programhoz kapcsolódó és az általuk finanszírozott támogatást az Agrárminisztérium azért vezette be, hogy enyhítse a gazdák kárát, mert a felvásárlók jelezték, hogy bizonyos szőlőfajtákat nem vásárolnak fel a termelőktől. Ennek oka pedig az előző években felhalmozódott nagyobb bormennyiség a pincékben, ami egy nagyobb válságot is eredményezhet.

Az éves munka gyümölcse hever a szőlőtőke alatt a gyöngyösi földeken. Ezen a területen másfél hete vágták le a zöld fürtöket a tőkéről. Az Agrárminisztérium által bevezetett zöldszüreti támogatás elsősorban azon szőlőtermelők számára jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel, így termésük idei eladása bizonytalan. A gyöngyösi térségben a rizlingszilváni szőlőfajtát például egyáltalán nem veszik majd át a felvásárlók, ezért többen éltek a támogatással.

Fontos szabály, hogy a szőlőt kézzel kell levágni a tőkéről, a gazda pedig köteles a zöldszüret elvégzését egy munkanapon belül bejelenteni a Kincstár, valamint a területileg illetékes hegybíró részére. Az adatok szerint a gyöngyösi hegyközség területén is sokan végezték el a zöldszüretet.

A lejelentés után az összes igénylőt ellenőrzi majd a hatóság, de nemcsak a levágott szőlőt nézik, hanem azt is, hogy a terület gyommentes legyen, valamint, hogy a megfelelő zöldmunkák is el legyenek végezve. Így tehát a hasonlóan elhanyagolt szőlőföld tulajdonosait a hegyközség levélben figyelmezette, hogy ha nem teszik rendbe a területet, az akár a támogatás megvonásával is járhat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:59
Zeneiskolások előadása - Szita Jázmin - Telemann: Menüett
15:01
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Nemzeti Regatta 2019.
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zeneiskolások előadása - Szendrei Dávid - Kiss Norisz - Liszt: II. magyar rapszódia
19:04
Reklám
19:06
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság