Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk: a Mexikói-öblöt sújtó olajkatasztrófa sürgőssége és jelentősége miatt a Galileo cég és a KRF következő közös kutatásává lépett elő

A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk: a Mexikói-öblöt sújtó olajkatasztrófa sürgőssége és jelentősége miatt a Galileo cég és a KRF következő közös kutatásává lépett elő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Itt a nemrég felrobbant fúrótoronyból ömlő olaj terjedését és az élővilágra gyakorolt első hatásait fogják vizsgálni a kutatók.

Egy hónapja így lángol a Deepwater Horizon nevű olajfúró-torony, Gyöngyöshöz mérten lényegében a Föld túlsó oldalán Ebben a projektben mégis is a Károly Róbert Főiskola szakembereinek a segítségét kérte az amerikai Galileo cég. A cél az egyre terjedő óriási olajfolt hatásainak felmérése, és a terjedés folyamatának figyelemmel kísérése speciális eszközökkel.

Az idő nagyon sürgeti a kutatókat, mert a folt is gyorsan mozog az amerikai partok felé – jelentette ki Michael Frank elnökhelyettes a gyöngyösi főiskolán.

Meglévő eszközeinkkel naponta körülbelül 100 ezer négyzetkilométernyi területen tudjuk felmérni az olajszennyeződés az állatvilágra és a növényvilágra gyakorolt hatásait.

A legutóbbi számítások szerint naponta 750 ezer liter nyersolaj ömlik a tengerbe. Környezetvédők 7 és 35 millió liter közöttire becsülik a robbanás óta a tengerbe ömlött olaj mennyiségét. A vándorlási időszak miatt nem csak a helyi madárkolóniák, hanem több tízezer vándormadár van – a halállománnyal együtt – komoly veszélyben a Mexikói-öböl környékén.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-05-12 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A Béka-királykisasszony
18:13
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Molnár Dániel koncertje
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Azori, Sao Miguel, Pico, Faial - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság