Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az idei már a harmadik volt a gyöngyösi Kortárs Vers-zene fesztiválok sorában

Az idei már a harmadik volt a gyöngyösi Kortárs Vers-zene fesztiválok sorában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A vendég ezúttal Varró Dániel költő volt, akivel nemcsak hogy találkozhattak verseinek rajongói, hanem a Túl a Maszat hegyen című könyvéből készült bábmusicalt is megtekinthették.

Az elmúlt évtized egyik legsikeresebb költőjével már másodszor találkozhattak rajongói Gyöngyösön. Keresztesi József kritikus szerint Varró Dániel sikere részben az angolszász nonszensz versek és mesék népszerűségével magyarázható, részben azzal, hogy olyan remek verselő, akire nem lehet nem odafigyelni.

Ez pedig már a Túl a Maszat-hegyen, Varró Dániel legnépszerűbb műve a Budapest Bábszínház előadásában. Kevesen tudják, hogy a bábszínházi megrendelés hamarabb született, minthogy maga az alapmű kész lett volna.

A történet azt meséli el, hogy miként szabadítja ki Muhi Andris Maszat Jankát a Barbár Takarítók fogságából és hogyan győzi le gonosz Paca cárt, aki pacákkal akarja elárasztani békés és maszatos népét. A bábmusical akkora siker lett, hogy a Pesti Színház a szerzőt felkérte egy hagyományos színpadi adaptáció elkészítésére.

A történetben maradtak elvarratlan szálak, így Varró Dániel nem is szokványos happy endet írt a darab végére. Meghagyta a lehetőségét annak, hogy egyszer esetleg egy folytatás is szülessen.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-05-12 )

Tovább az archívumra