Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Olcsóbb lehet a paradicsom

Olcsóbb lehet a paradicsom

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kevesebb a termés, így szinte kétszeresére drágult a paradicsom. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban az éjszakai hűvös időjárás és a nappali nagy melegek miatt kötődési problémák voltak a fóliákban, üvegházakban, nem csak hazánkban, hanem egész Európában. A szakemberek szerint az időjárás rendeződésével javulni fog a helyzet, sőt már most látszik, hogy újra nő a paradicsomtermelés, így 1-2 héten belül akár csökkenhet is az ára.

A piacot és boltokat járva sokan tapasztalhatták, hogy az elmúlt hetekhez képest a jelenlegi paradicsomárak egyes helyeken közel duplájára emelkedtek. Az import sem olcsóbb, az időjárás ugyanis nem csak itthon viselte meg a zöldséget, de külföldön is. A vevők inkább kisebb mennyiségben vásárolnak, a nagyobb tételekkel megvárják az árak normalizálódását.

A világ ipari paradicsomtermelése kb. 300 ezer tonnával csökkenhet. Ennek oka a megszokottól eltérő időjárás volt. Ami azonban a szakember szerint Heves megyében például nem okozott jelentősebb terméskiesést.

– Heves megyében 22 hektáron termesztünk összesen paradicsomot, a termésmennyiség vonatkozásában összesen mintegy 130 tonnára saccoljuk ezt a mennyiséget, kb. ennyi várható ez évben Heves megyei termésátlag. Továbbá nőtt a korszerű üvegházas termesztési felülete, ami rendkívül szerencsés helyzet, itt a pályázatoknak köszönhetően, folyamatosan nőnek ezek az üvegházak – magyarázta Szendrei László, a NAK Heves megyei Szervezetének elnöke.

Az elnök kiemelte, hogy az eddigi értékesítéssel nem volt gond, annak ellenére sem, hogy május elején enyhe túlkínálat alakult ki, utána pedig Európaszerte csökkent a kínálat, ezért az árak is emelkedtek.

– Az állományok szépen fejlődnek és egyelőre kiváló termésátlagot mutatnak. Kisebb jégkárok hazánkban is érte a paradicsomot, mindezek ellenére nem rosszak az állományok. Betakarítás kb. augusztus 20-a körüli időszakra valószínűsíthető, tehát 1-2 hét múlva kezdődik az ipari paradicsomnak a betakarítása – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy előreláthatólag hamarosan árcsökkenés várható, így a várakozások szerint heteken belül újra olcsóbban vásárolhatunk paradicsomot a piacokon.


Tovább az archívumra