Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vámosgyörkön tegnap este átszakadt a gát, és Detken is a legkomolyabb védekezési munkálatokat kellett elvégezni

Vámosgyörkön tegnap este átszakadt a gát, és Detken is a legkomolyabb védekezési munkálatokat kellett elvégezni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mindkét településen árvízvédelmi szakemberek, helyi lakók és máshonnan érkezett segítők is helyt álltak a gáton.

Volt mit elvezetnie a szivattyúnak tegnap este, itt Vámosgyörknél, ahol átszakadt a gát is, és ma a védekezési munka ellenére újra visszaduzzadt az ár. Pedig nyúlgátat építettek a szakemberek, több házat külön is körbevédtek, és ma újabb 2000 homokzsákot hoztak a helyszínre.

Egy ideig a legmagasabb, ötös fokozatú riasztás volt érvényben. A pest megyei, jászberényi, jászárokszállási tűzoltók mellett ott voltak a gyöngyösi egységek is. Adács és Vámosgyörk között az utat is lezárták. Tóth József parancsnok ugyancsak munkával ünnepelte a gyöngyösi tűzoltóság 120 éves évfordulóját, merthogy mindenki dolgozott.

Németh Attila Vámosgyörkön, és itt, Detken is segített. Vele együtt több tucat aktivista együtt járta sorra a veszélybe került települések határait, és önzetlenül pakolta a zsákokat.

Detken a Bene-patak több házat veszélyeztetett a 3-as út mellett, az itt lakó családokat ideiglenesen a tornateremben helyezték el. A polgármester – mint fogalmazott – minden ott lakó, ráérő fiatalt a gátakra hívott, így lett eredményes a csapatmunka.

A szakemberek mind azt mondták: a települések lakói, a máshonnan érkezett segítők és a profik összefogása nélkül sokkal nagyobb károkat okozhatott volna a viharos idő, amely, mint a meteorológusok jósolták, akár folytatódhat is.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-05-17 )

Tovább az archívumra