Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közepes

Közepes

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már javában érik az őszibarack vidékünkön is, a befőznivaló fajták tekintetében a szezon felénél járunk. Az idei mennyiség több mint tavaly ilyenkor, ennek ellenére közepes termésről számolnak be a gazdák. Az árakat tekintve, olcsóbban juthatunk hozzá a barackhoz, hiszen míg a piacokon és boltokban 400-800 Ft között mozog a kilónkénti ára, addig a termelőknél 300 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

A sárgabarack szezon már hamarosan véget ér, ám az őszibarackok javában érnek a fákon. Ezen a vidéken közepes termést tudnak betakarítani a gazdák, hiszen az időjárás megviselte ezt a gyümölcsöt is.

– Az őszibarack tekintetében vegyes vannak fajták, amik elég rosszul kötöttek vannak, amik jól vannak, amik túl jól is. A gyümölcs méretével problémák vannak itt nálunk is. Idén már nem öntöztünk, hiszen az őszibarack jelentős részét ki akarjuk vágni és ahol egyébként sem öntöztek ott sajnos a gyümölcs mérete elmarad az elvárttól, hiszen olyan extrém időjárási körülményeket éltünk meg, ami nem csak bennünket, embereket, hanem a növényeket is megviselt – mondta el Székely Zoltán őstermelő.

Véleménye szerint a mostani termésnek a napsütés kedvezett, viszont az esős idő a gyümölcs cukortartalmából kissé visszavett. Hozzátette, hogy az őszibarackszezon még pár hétig eltart és ezt követően a kései szilvafajták, illetve almák szezonja indul be.

– Ott megint csak azt tudom mondani, hogy egy közepes termésre számítunk mi magunk is. Azt hiszem, hogy az országos átlag is ezt fogja majd igazolni egy szerény közepes értékesítési árat számolunk, hiszen az őszibarackot szedd magadban 300 Ft-ért adjuk, gondolom, hogy az alma be fog állni egy ilyen 100 Ft körüli árra és a szilva is szedhető a mi kertünkben – tette hozzá.

Tavaly a rekord gyenge termés miatt a barackok ára magas volt, így azok idén jelentősebben csökkenhetnek, főleg ha a vásárlók maguk szedik le a gyümölcsöt, az erre lehetőséget kínáló kertekben.


Tovább az archívumra