Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gitárfesztivál zárógála

Gitárfesztivál zárógála

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lezárult a 11. alkalommal megrendezett Nemzetközi Gitárfesztivál Gyöngyösön. Az eseményre idén Izraelből, Olaszországból és Lengyelországból érkeztek vendégművészek, hogy a magyar versenyzőkkel mérhessék össze tudásukat. A rendezvény célja pedig a klasszikus gitár népszerűsítése volt a komolyzenén belül.

Nincs két egyforma gitáros, nincs két egyforma hangzás – mondta Papp Sándor az esemény művészeti vezetője. A Gitárfesztivál elsősorban olyan gitárosoknak szól, akik már komolyabban foglalkoznak a hangszerrel és a zenéléssel, de a nézőközönség soraiba szívesen várják a kezdő zenészeket is. Az egy hétig tartó rendezvényen, mind a vendégművészek, mind pedig a magyar zenészek megmutathatták, hogy mennyit fejlődtek az évek során:

– Minden nap, minden este koncertek voltak, külföldi vendégművészek léptek föl mind Lengyelországból, Izraelből, Olaszországból illetve hazánkból, ma fejeződött be egy nemzetközi gitárverseny, ahol nagyon értékes díjakat tudtunk kiosztani, egy nagyon értékes spanyol hangszer került egy magyar tulajdonos kezébe, illetve egy másik japán hangszer került szintén egy magyar gitáros kezébe – sorolta.

A Gitárfesztiválon a résztvevők magánórákban is részesültek, ahol a diák az éppen gyakorolt mű kapcsán kaphatott értékes tanácsokat tanárától. Tóth Ákos gitároktató a zene szeretetére tanítja a fiatal generációt. 16 éves kora óta játszik a hangszeren, a záró esten pedig Papp Sándorral és négy fiatal tehetséggel adtak elő közösen egy klasszikus darabot.

– Készültünk egy négy szólamú Vivaldi la follia variációval, tehát itt több gitár fog egyszerre megszólalni, és az előző napokban fellépett művészek közül fognak itt még játszani egy páran, ők fognak még egy-egy dalt előadni sorolta.

Dobrai Dávid szólót is játszott, egy klasszikus mű feldolgozását hozta magával a záró estre.

Aki idén lemaradt volna a rendezvényről az jövőre pótolhatja az élményeket, vagy ha komolyabban foglalkozik a zenével és fejlődni szeretne, maga is részese lehet az előadásoknak.


Tovább az archívumra