Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A bányászhősökre emlékeztek

A bányászhősökre emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A veszélyes és küzdelmes munkát végző bányászok tiszteletére tartottak ünnepi megemlékezést a Mátra Erőmű Zrt. dolgozói. Visszaemlékeztek a bányászat kezdetére, méltatták a hagyományokat, megemlékeztek a sikeres évekről, emellett a jövő kihívásairól is szó esett. Az idén 69. alkalommal rendeztek Bányásznapot Visontán, az ünnepségen megkoszorúzták a Bányász Hősök emléktábláját és jutalmat vehettek át azok a dolgozók, akik ebben az évben kiemelkedően teljesítettek.

A Bányász Fúvós Zenekar térzenéjével kezdődött a Bányásznapi ünnepség a visontai bányaüzemnél, ahol Bóna Róbert bányaigazgató mondott ünnepi beszédet. Kiemelte a bányászok közötti összetartást, bajtársiasságot, a nehéz fizikai munkavégzés megbecsülését és az elmúlt évtizedek kudarcát és sikerét

– Az akkori technikákat figyelembe véve a legmodernebb üzem volt és az elmúlt 50 év során számos fejlesztések, környezetvédelmi beruházásokon keresztül ment a társaság és sikeres tevékenységet folytatott. Úgy gondolom, hogy a nehéz gazdasági és környezetvédelmi környezet ellenére erre még mindig van esély és azért dolgozunk, hogy ez így is maradjon – fogalmazott.

A megemlékezésen megkoszorúzták a Bányász Hősök emléktábláját. Ezt követően a Mátrai Erőmű rendezvénytermében, Horváth Péter János vezérigazgató köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Beszédében kiemelte, a bányászok a társadalom egyik legmegbecsültebb tagjai, hiszen életüket kockáztatva az anyaföld kincseit a felszínre hozzák.

– Mi adjuk a magyar villamosenergia termelés ötödét kizárólag mi állítanunk elő hazai energiahordozóból áramot ezért a Mátra jövője nemzetgazdasági jelentőségű, ha mi nem termelnénk áramot, nem lenne villamosenergia-ellátás sem Kelet-Magyarországon sem Budapesten. Itt Visontán és Bükkábrányban ezért azon dolgozunk, hogy élvonalbeli megoldások ipari hasznosításával, költségeink csökkentésével, hatékonyságunk folyamatos javításával fenntarthatóvá tegyük a lignitbányászaton alapuló termelést – fejtette ki.

Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy fontos számukra a klímavédelem, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsájtást.

Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a bányaüzemeiket elkerülték a komoly balesetek, Visontán pedig elkezdett termelni a keleti 3-as bánya. Mindez a szakértelemnek, a munka iránti tiszteletnek és az összetartásnak köszönhető.

Ezért a munkáért kiváló bányász elismeréseket, céggyűrűt, okleveleket és szakszervezeti jutalmakat adtak át.

Varga József munkájáért Heller László díjban részesült.

– Nem számítottam kitüntetésre, de ezáltal nem csak az én munkámat ismerték el. Közösségben dolgozunk és valamennyiünknek a munkája benne van, mert egyedül az ember nem tud alkotni, itt csak olyan feladatok vannak, amit csak közösségben lehet megoldani – hangsúlyozta a kitüntetett.

Az országos bányásznapon is vehettek át helyiek elismeréseket, köztük Papp Tímea is, aki Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott munkája megbecsüléseként.

– Fontosnak tartom ezt a munkát is, tehát amit a Mátrai Erőműnél végzek. A mi osztályunk foglalkozik a bányaműveléssel, mint bányamérnökök és a bányának a tervezésével, hogy hogyan halad előre és fontosnak tartom az OMVK-ban lévő tagságomat és részvételt. Ez ugye a koszorúzási ünnepségeken való részvétel, illetve a megjelent újságunkban szoktam cikkeket írni és így összefoglalva ezért kaptam ezt az elismerést – magyarázta.

Az ünnepségen elhangzott az is, hogy a Mátrai Erőműnél 2000 ember dolgozik ebből szinte mintegy fele a bányában, mindannyian azért dolgoznak nap, mint nap, hogy előteremtsék a lakosoknak a szükséges áramot és tüzelőanyagot.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - Az aranyostarajos kiskakas
09:10
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Méhkeréki román táncok
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Ciprus
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A békakirály papucsa
18:11
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip – mozi magazin
19:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság