Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szüreti napok Nagyrédén

Szüreti napok Nagyrédén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ismét két napos szüreti programot szerveztek Nagyrédén. Az immár 20. alkalommal megrendezett palóc vigasság részét képezte a főzőverseny, gyermekprogramok, sztárfellépők, tűzijáték és utcabál. Mindemellett nem maradhatott el a hagyományőrző szüreti felvonulás sem.

– Énekelnek a tősgyökeres Nagyrédeiek, ismét szüreti mulatságot rendeztek a településen. A programok mellett az egyik leglátványosabb esemény ezúttal is a szüreti felvonulás volt. A népviseletbe öltözött felvonulók és lakosok fontosnak tartják a hagyományok ápolását, és a település polgármestere azt mondja, fontos, hogy együtt ünnepeljék a szüretet.

– Egy aktív település életében, egy olyan település életében ahol nagyon sok a fiatal, ott rendkívüli a hagyományőrzés fontossága. Az ideköltözőknek kell tudniuk, hogy hova jönnek, a törzsgyökeres Rédeieknek pedig szintén nagyon fontos, hogy a hagyományaink megmaradjanak. Éppen ezért az értéktárunk rendkívül sokoldalú, a gyerekink felé fordulunk azzal, hogy a hagyományt őrizzük a néptáncoktatással és minden egyéb értéktári programunkkal ezt próbáljuk erősíteni, hogy ne szakadjanak el később sem a falunktól – magyarázta Siposné Fodor Judit.

A polgármester hozzátette, hogy fontos a testvértelepülésükkel való kapcsolattartás is, már számtalan alkalommal látogatták egymást. Igazán jó kapcsolatot ápolnak, főleg a borászok részéről, akik aktívan együttműködnek, hiszen mindkét település borszerető nép.

A testvértelepülés képviselői az idén is csatlakoztak a programhoz és a főzéshez. A bográcsban marhanyakból készült gulyás rotyog. A jó bor és pálinka mellett csak jó ételeket készít a magyar ember- fogalmazott Somogyi Roland, Pered képviselője, aki szerint gyümölcsöző az együttműködés.

– A Nagyrédével való kapcsolatot azért tartom nagyon fontosnak, mert egy éve van csak ez a kapcsolat a két falu között, de a borászok, a képviselők, a polgármesterasszonyunk is, ha idejövünk, úgy érezzük, hogy otthonról hazajöttünk és haza érkezünk. Az a vendégszeretet és az a közeg, ami itt fogad minket tényleg olyan, hogy mintha több tíz éves barátság volna köztünk – fejtette ki.

A nagyrédei fiatalok sem hagyták ki a főzést, hiszen ők is fontosnak tartják a hagyományápolást.

– Palócvadast fogunk főzni. Nekünk a szüreti napok azt jelenti, hogy hagyományőrzőként, fiatalokként mi is csatlakozunk, mert ugye rengeteg cég van meg hagyományőrzők, de úgy voltunk vele, hogy minden évben indultunk, most 4. éve hogy sikerült indulnunk, így egy hagyomány alakult ki nálunk is – mondta Gál Márkó, a DeJó Bár és Pizzéria főzőcsapatának tagja. Aki ekkor még nem tudhatta, hogy a zsűri az ő ételüket ítéli majd a legjobbnak, s így megnyerik a főzőversenyt.

Délután a helyi zenész, tánc- és dalcsoportok léptek fel, majd gyermekprogramok és könnyűzenei koncertek színesítették a rendezvényt. A Balkán Fanatik fergeteges koncertje után tűzzsonglőr-bemutató, majd tűzijáték várta a látogatókat, a szüreti napokat pedig egy utcabál zárta.


Tovább az archívumra