Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szüreti napok

Szüreti napok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén tartották a város egyik legnagyobb eseményét, a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor fesztivált. A rendezvény három napja alatt több ezren látogattak ki a Fő térre, ahol ezúttal is színes programok, színpadi produkciók, koncertek és a legjobb borok várták az érdeklődőket.

– Ma, amikor köszöntjük a szőlészeket, borászokat és megköszönjük nekik azt a fantasztikus nedűt, amit produkáltak az elmúlt évben akkor mi itt ünneplünk, ünnepeljük egymást, ünnepeljük a szervezőket, ünnepeljük a barátainkat – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Hiesz György polgármester a gyöngyösi szüreti napokat. Hozzátette, hogy a borászok nehéz, de szerencsés éven vannak túl, hiszen nem volt olyan extrém időjárás, amitől nem lett volna elég a termés. Ezt követően kiemelte, hogy az öröm mellett a borászok gyászolnak is, majd néma főhajtással megemlékezett a közelmúltban fiatalon elhunyt Bárdos Tamás borászról.

A kísérőrendezvényeken túl a főszerep ezúttal is a boroknak jutott. A minőséggel nem csak a borászok, hanem azok is elégedettek voltak, akik megkóstolták a helyi borokat.

Jó borok, jó hangulat, szabadban főzött ételek. Hagyományosan ezen a hétvégén rendezték a Görgényi László főzőversenyt is. A zsűri tagjai sok olyan ételt kóstolhattak, melyben felfedezhették a Mátra ízeit – köztük a vadhúsok, gombák és borok terén.

– Nagyon sok íz és harmónia volt, nagyon oda kell figyelni, mert főzés elején nyilván az embernek az ízlelőbimbói még elég sebesek, nagyon jól lehet érezni minden ízhatást, viszont azért 23 ételt kóstoltunk, tehát 23 étel felé már kicsit tompul, úgy hogy figyelni kell arra, hogy az ember, hogy kóstol, ezért már az elején fel kell ismerni az ízeket. Alapvetően én azt az ízhatást keresem, ami számomra legkedvesebb, nyilván a gyerekkor ízei azért megmaradnak az emberben, tán ez az egyik legfontosabb- fejtette ki Wirgha Márk, a zsűri elnöke.

Pörkölt kategóriában idén a Mátraaljai Munkaadók Egyesülete vehette át az első helyezést.

– Szalai Ferenc farmjáról szereztünk be bivalyhúst és ez egy ilyen burgundi marharagu receptje alapján készítettünk egy pörköltet, ami még tartalmazott vargányát – sorolta Pető Gábor.

A koncertek mellett színpadi produkciókkal és tucatnyi kirakodó portékáival várták a szervezők az érdeklődőket.


Tovább az archívumra