Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pásztó környékén még mindig aggódva figyelik az esőt, a védekezésben legalább 120-an vesznek részt folyamatosan

Pásztó környékén még mindig aggódva figyelik az esőt, a védekezésben legalább 120-an vesznek részt folyamatosan

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ha ugyanis túlcsordulna a hasznosi víztározó, ezreknek kellene azonnal elhagyniuk az otthonukat – most újra 2400-an állnak erre készenlétben.

Kedd óta állandósult a veszélyhelyzet Pásztó környékén, tegnap éjjel is 3000 homokzsákot töltött meg a városban a baj megelőzésén dolgozó 120 ember. Most is újra 2400 ember vár arra, mikor érkezik parancs arra, hogy el kell menniük az otthonukból – mondja a helyi védelmi bizottság titkára.

Innen, a szinte kihalt Hasznosról, a Dobó utcából már korábban többeket kitelepítettek. Kiss József akkor, amikor a házát fenyegette az ár, nem ment sehová, mint mondja, félti az értékeit.

2005, a legutóbbi árvízi krízis óta a helybéliek szinte alkalmazkodtak a helyzethez, megszokták a veszélyt, tette hozzá Kiss József. A patakpart több helyen megsérült, leomlott. Nagy gondot jelent az is, hogy harminc méter hosszan leszakadt az út Pásztó és a mátrakeresztesi városrész között, az utat lezárták, és javítják.

És ez itt a hasznosi víztározó, amelyhez ennél közelebb nem mehettünk, de látszik, hogy több helyen megerősítették a gátat. Az éjjel folyamán óránként jelentették a tározó szintjét, este nyolcig apadt, hajnalra azonban elérte a kritikus 16 métert. Mára 40 milliméter esőt jósoltak a szakemberek, sokat esett, de ottjártunkkor egyelőre tarthatónak nevezték a helyzetet.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-06-04 )

Tovább az archívumra