Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Önkormányzati választás

Önkormányzati választás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három polgármesterjelölt, összesen 30 egyéni képviselőjelölt, 4 ruszin, 18 roma nemzetiségi jelölt és megyei lista. Október 13-án, vasárnap reggel 6 órától 19 óráig szavazhatunk a számunkra legszimpatikusabb jelöltekre. A közel 24 ezer gyöngyösi választópolgárt 10 választókörzetben, összesen 30 szavazókörben várják. Ahhoz, hogy élhessünk szavazati jogunkkal, lakcímkártyát és személyazonosságot igazoló okmányt kell bemutatni.

Két nap. Ennyi idejük maradt a jelölőszervezeteknek és jelölteknek kampányolni, és a választóknak eldönteni, kire is adják le voksukat vasárnap az önkormányzati választáson. Gyöngyösön kevésnek mondható a jelöltek száma, a körzetekben átlagosan három képviselőjelölt indul.

– Polgármesterjelöltünk 3 fő van, egyéni választókerületi jelöltünk összesen 30, ez azt jelenti, hogy a 10 választókerületben megoszlik, van, ahol csak 2, van, ahol 4 is van, hiszen független képviselőjelöltjeink is vannak. Megyei lista, két listából áll, tehát viszonylag egyszerű lesz a választás – magyarázta dr. Kozma Katalin.

Ezen felül, aki romának vallja magát, még 3 szavazólapot kap, a ruszinok pedig kettőt. Egy jogszabályi változás értelmében nem lesznek külön nemzetiségi szavazókörök, hanem minden, magát nemzetiséginek tartó választópolgár abban a szavazókörben adhatja le nemzetiségi szavazatait, ahová a lakóhelye szerint tartozik.

Szavazni most is reggel 6 órától este 7 óráig lehet.

– Tekintettel arra, hogy azért elég sokfelé kell majd a bizottságoknak szortírozni, szétpakolni, majd utána minősíteni, érvényes, érvénytelenségi szempontból a szavazólapokat, később, hogy később fognak beérkezni, mint például az Európa Parlamenti választásnál, előzetes eredmények már lehetnek olyan 8 óra, fél 9 tájékán, de mire mindenki be fog érkezni, azért én azt úgy gondolom, hogy az éjszakai órák lesznek – vélekedett a választási iroda vezetője.

A választásokkal összefüggésben – a részvételhez szükséges személyazonosító okmányok cseréje és kiállítása érdekében az okmányiroda rendkívüli nyitvatartással áll a választók rendelkezésére a hétvégén.


Tovább az archívumra