Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Avarégetés

Avarégetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Alapvetően tilos a zöldhulladék égetése, de az önkormányzatok rendelkezhetnek néhány nappal, amit bizonyos feltételek mellett kijelölhetnek avarégetési napnak. Gyöngyösön októberben a hónap utolsó vasárnapján és csütörtökén van erre lehetőség, azaz a héten még 31-én égethetik büntetlenül a felhalmozódott zöldhulladékot a lakosok. A rendelet ellenére az önkormányzat dolgozói arra biztatják a lakosokat, ha módjukban áll, akkor se égessék az avart, hiszen egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is rendkívül káros.

Beköszöntött az ősz, a lombkoronák besárgultak, a hideg beköszöntével pedig elkezdenek hullani a falevelek, ami avartakarót képez a fák környékén. A lakosok többsége már gereblyézi és zsákolja a zöldhulladékot és vár az elszállításra, de sokan nem tudják, hogy az önkormányzat néhány alkalommal, bizonyos feltételekkel engedélyezheti az avar égetését.

– A gyöngyösi környezetvédelemről szóló önkormányzati rendeletben, gyakorlatilag 4 ilyen nap van meghatározva zöldhulladék égetésére, ez április első csütörtök és vasárnapi napja, illetve október utolsó csütörtök és vasárnapi napja, tehát az elmúlt vasárnap volt az egyik engedélyezett avarégetési nap, illetve csütörtökön tehát a hónap utolsó csütörtökén még van erre lehetőség – mondta el Dr. Szemes Paula, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság műszaki főelőadója.

Bár létezik ez a lehetőség, alapvetően arra biztatják a lakosokat az önkormányzat dolgozói, hogy ha módjukban áll, inkább ne égessék el a felgyülemlett zöldhulladékot, illetve nem feltétlen szükséges az összes avart összegyűjteni vagy elszállíttatni, hiszen sok élőlénynek az áttelelését biztosítja – hívta fel a figyelmet Szemes Paula, műszaki főelőadó.

Hozzátette, hogy az avarégetés egészségügyi szempontból sem kedvező.

– Természetesen nem a levegő szennyeződik, hanem a mi egészségünk károsodik, hiszen nem tökéletes az avar vagy a zöldkerti hulladéknak az égetése, következésképpen akár korom, akár szén-monoxid, szén-dioxid egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek – magyarázta.

A szakember tehát biztatja a lakosokat, hogy ha egy mód van rá ne az égetést válasszák, de ha nincs más megoldás, akkor ezt még csütörtökön megtehetik.


Tovább az archívumra