Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Őszi Kolping-akadémia

Őszi Kolping-akadémia

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Lengyel konföderáció példájáról a Rákóczi-szabadságharcban tartott előadást, Prof. Dr. Gebei Sándor az MTA doktora az őszi Kolping Akadémia előadások második állomásán. A 6. alkalommal megrendezett sorozat előadásainak a témája idén a II. Rákóczi Ferenc emlékévhez kapcsolódik.

A Lengyel konföderáció bemutatásával folytatódott a Rákóczi emlékév alkalmából elindított előadássorozat a Kolping Akadémián. Ez már a 6. alkalom, hogy a Kolping Család neves előadókat hív meg egy témával kapcsolatban.

Izgalmas és érdekes szakmai kérdés a lengyel példa a Rákóczi-szabadságharcban, ami után az előadó lengyelországi és magyarországi levéltárakban egyaránt kutatott. A professzor 2005 óta a felfedett eredményeket előadások keretében ismerteti. A téma bonyolultságát az is mutatja, hogy a közgondolkodás nem fogadta be, háttérbe szorították és a tankönyvekben is keveset illetve tévesen magyarázták meg a konföderáció jelentését -jelentette ki Dr. Gebei Sándor.

Az eddigi szakirodalmakban a konföderáció tartalmi kibontása nem történt meg. Ehhez főleg a lengyel történelem ismerete volt szükséges, amit az előadó az Erdélyi fejedelemség tanulmányozásán keresztül ismert meg, és pontosította a fogalmi jelentését.


Tovább az archívumra