Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tovább drágul a sertéshús

Tovább drágul a sertéshús

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tovább drágul a sertéshús a magyar piacokon. Egy év alatt közel 45 százalékkal emelkedett az élősertéshús ára hazánkban. A szakértők szerint az eddig nem látott emelkedés egyik oka például a munkabérek emelkedése is. A másik fontos tényező a Kínában pusztító sertés pestis, aminek következményében ott a becslések szerint a sertéshús előállítása közel 40 százalékkal csökkenhet egy éven belül. Szakemberek szerint probléma még évekig hatással lesz a piacra.

Hazánkban egy év alatt közel 45 százalékkal drágult az élősertéshús ára, ami a fogyasztói árak tekintetében 10-18 százalékos növekedést eredményezett. Tavaly például még csak 5 ezer forintba került egy kiló téliszalámi, az elmúlt hetekben már 7 ezernél is többet kellet fizetni érte, most pedig egy újabb, 8%-os drágulással minden eddigi rekordot megdöntött. Ennek a drágulásnak több oka is van, köztük a húsiparban dolgozók béráremelése. Így drágulhatott a téliszalámi, a virsli és egyéb sertéshúsból készült termékek is.

– Ezeknek a húskészítményeknek fő költségtényezője az maga a hús, ami belekerül illetve még mellette nagyon fontos költségtényező a munkaerő költsége. Tudjuk jól, hogy a munkabérek is jelentősen emelkedtek hazánkban, a húsiparban is. Minek után az élősertés és így a hús alapanyag valamint a munkaerő költség is jelentős növekedésen ment keresztül ebben az évben, ezért várható volt, hogy előbb-utóbb a húskészítmények fogyasztói árában is meg fog ez az önköltség növekedés is jelenni – fejtette ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke.

Kína a világ legnagyobb sertéshústermelője, egyben a legnagyobb fogyasztója is. Így amikor az országban az év elején megjelent a sertéspestis, az hatalmas problémát okozott és azóta is hatással van a világ sertéspiaci áraira.

– Kína, amely a világ legnagyobb tenyésztője és a világ legnagyobb sertéshús fogyasztója az jelentősen növelte a külpiacokon a sertéshús iránti keresletét. Vagyis elkezdett Kína a korábbinál lényeges nagyobb mennyiségeket vásárolnia világpiacon, ami fölvitte a világpiacon a sertéshús árát. Ennek az eredménye egyébként magának az élősertés árának a növekedésének is. Magyarországon is az élősertés ára követte az Európai ár növekedését, amely európai árnövekedés a kínai kereslet növekedéséből fakad – tette hozzá Éder Tamás.

Szerinte ezek a problémák még évekig hatással lesznek a piacra, így elképzelhető, hogy további áremelkedésre lehet számítani a jövőben is.


Tovább az archívumra