Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megállapodást kötöttek

Megállapodást kötöttek

A vadelütéses balesetekkel kapcsolatos hatósági feladatok hatékonyabbá, gyorsabbá tétele érdekében, együttműködési megállapodást kötött a Heves Megyei Kormányhivatal, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezete Egerben. A cél, hogy egy adatbázis segítségével gördülékenyebbé tegyék az eljárást.

Megyénkben egyre növekszik a vadbalesetek száma, az elmúlt 11 hónapban 102 ilyen eset volt. Többségük külterületen történik, de egyre gyakoribb belterületen is – mondta el Czinege László, megyei rendőr főkapitány.

– Ebből csak egy volt súlyos sérüléssel járó az összes többi anyagi kárral járt, tehát aki elszenvedi, ennek óriási veszteséget okoz. Nagyon fontos az, hogy rendőreink tudják, hogy mikor, hol kit tudjanak értesíteni egy-egy ilyen vadbaleset alkalmával, hogy meg tudjuk gyorsítani az eljárást – tette hozzá.

A hatékonyabb működés érdekében a Heves Megyei Kormányhivatal kezdeményezésére együttműködési megállapodást kötöttek a Heves Megyei Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetével. A megállapodás, segíti a rendőrség és a vadásztársaságok munkáját és nem utolsó sorban az állampolgárokat.

– A gépjárművek és a vad találkozása kapcsán a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban minden szereplő megtalálja azt, akire szüksége van, jelesül a balesetet szenvedett állampolgár a rendőrséget, a rendőrség pedig a számukra biztosított adatbázis révén, amit egy applikációval továbbfejlesztettek, gyakorlatilag azonnal be tudja azonosítani a vadászatra jogosult személyét, a hivatásos vadász személyét és így a jogbiztonságot is szolgáljuk – részletezte dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott.

A kormányhivatal munkatársai létrehoztak egy adatbázist, ami a megye területén fellelhető 62 vadászterület határvonalait és az azokhoz tartozó hivatásos vadászok elérhetőségeit tartalmazza. Ezeket az adatokat adták át a rendőrségnek. A vadkári helyszínelés menetéről és az állampolgárok teendőiről Demeter Erzsébet adott tájékoztatót.

– Értesítik a rendőrhatóságot, a helyszínelés során nagyon fontos megállapítani, hogy ki a vadászatra jogosult, honnét érkezett a vad, nagyon fontos, valamikor egy közút a határ két vadászterület között és kiket lehet értesíteni, ezért jó hogy minden vadászatra jogosult adott meg kapcsolattartókat – hangsúlyozta Demeter Erzsébet, az Egri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának vezetője.

A megállapodásban résztvevő felek szerint ez az együttműködés országos mintává is válhat, hiszen nagyban elősegíti a hatóságok munkáját és az állampolgárok jogbiztonságát.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Adventi kalendárium
09:10
Mese - A falánk tyúkocska
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:04
Méhek nyomában - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Mese - Öreg néne őzikéje
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:01
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság