Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Állami tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű

Állami tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű

Az államé lesz a Mátrai Erőmű. Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel december végén írta alá a 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását. A tranzakciót várhatóan 2020. első negyedévében zárják, ezzel pedig teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga is.

Folyamatos a munka a Mátrai Erőműben, ezt a látványt már jól ismerik az erre közlekedők. A munka marad, azonban az adásvételi megállapodás aláírása után átveszi a tulajdoni jogot a magyar állam. A felek december 23-án írták alá az adásvételi megállapodást. Mivel az MVM már rendelkezik mintegy 24 százalékos tulajdoni hányaddal az erőműtársaságban, a lépéssel annak százszázalékos tulajdonosává válik. A vételárat azonban üzleti titokként kezelik a felek.
Az Opus Global a jövőben a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít- jelezte Gál Miklós vezérigazgató.

Az innovációs és technológiai miniszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőmű működése. Palkovics László szerint a kormány szükséghelyzetben felhasználható stratégiai tartalékként tekint a 2,6 milliárd tonnányi lignitkészletre: a tervek szerint a széntüzelés 2029 végétől állna le, ugyanis a lignites egység működési engedélye 2021 és 2030 között jár le.

Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és úgynevezett RDF, vagyis hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag felhasználása váltaná ki. Így a vállalat 2030 után is jelentős kapacitással járulhat hozzá az ország villamosenergia-termeléséhez.

A Mátrai Erőmű fedezi egyébként a hazai energiaszükséglet 17 százalékát, így a paksi után ez az ország második legnagyobb alaperőműve – ráadásul több térség energiaellátását a korszerűtlen villamoshálózat miatt csak innen lehet biztosítani.

A társaság az erőműnél és a két külszíni bányánál 2100 főt foglalkoztat, emellett pedig külső vállalkozókat is alkalmaz karbantartási, kivitelezési, és termelési munkákhoz.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:57
Natura nap - Dr. Gyürky Melinda előadása
15:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
16:32
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
A Templomfestő - dokumentumfilm
19:05
Reklám
19:06
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság