Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nehéz helyzetbe kerül

Nehéz helyzetbe kerül

A Debreceni Ítélőtábla tavalyi jogerős öntése értelmében 100 millió forint kártérítés kell kifizetni Január 17-ig a szegregált oktatásban résztvevő roma tanulók családjainak a térség képviselője szerint. Horváth László úgy véli, ebből 80 millió forintot Gyöngyöspata önkormányzata köteles teljesíteni, a fennmaradó részt pedig a jelenlegi fenntartó tankerület. Az adott témában tartott sajtótájékoztatót Horváth László országgyűlési képviselő Gyöngyöspatán.

A szegregációs ügy több mint fél évtizedre nyúlik vissza, miszerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között a roma tanulók elkülönítve és alacsonyabb minőségű oktatásban részesültek. Az Egri Törvényszék ítéletében első fokon megállapította az osztályok közötti jogellenes elkülönítést, de mivel ezt sem a korábbi fenntartó önkormányzat, sem a KLIK nem ismerte el, fellebbeztek. Az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben jóváhagyta és fizetésre kötelezte az érintetteket – akik a kúriához fordultak – egyrészt az ítélet miatt, másrészt a fizetési határidő módosításáért. A határidő-módosítási kérelmet a kúria elutasította, így fizetni kell – még januárban.
A térség országgyűlési képviselője szerint nem szerencsés az ítélet üzenete, hisz pusztán pénzosztással nem lehet kompenzálni a hátrányokat – annak más módját kellene találni.

Horváth László kiemelte, hogy a bíróság ítélete lehet jogszerű, de ha Gyöngyöspata kifizeti ezt a büntetést, akkor rövid időn belül csőd közeli helyzetbe kerülhet és a folyamatban lévő fejlesztéseket nem tudja folytatni.

A képviselő újságíró kérdésre még azt is elmondta, hogy mivel 2 hét áll rendelkezésre, hogy kifizessék az összeget a tanulóknak, ezért segítségért fordult a kormányhoz és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyeztet a kérdés megoldásában. A kúria arról tájékoztatott, hogy a szegregációt megállapító jogerős döntés kapcsán néhány hónapon belül döntés születhet.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:57
Natura nap - Dr. Gyürky Melinda előadása
15:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
16:32
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
A Templomfestő - dokumentumfilm
19:05
Reklám
19:06
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság