Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közös hivatal

Közös hivatal

Közös önkormányzattal működik az idei évtől Gyöngyös és Pálosvörösmart. A két település hivatalának együttműködését – egy jogszabály adta lehetőséggel élve – még tavaly év végén kezdeményezte a szomszédos község képviselő-testülete. A csatlakozás Gyöngyös költségvetésében is meg fog látszódni, hiszen mint Hiesz György polgármester elmondta: a nagymértékű adóerőképesség miatt az állam nem finanszírozza a csatlakozó település hivatalának kiadásait.

Polgármesteri Hivatal Gyöngyösön, és Községháza Pálosvörösmarton. Bár több kilométer választja el egymástól a két épületet, az év elejétől mégis összefonódnak. Egy 2010-es törvény szerint a 2000 lakosnál kisebb települések nem rendelkezhetnek önálló hivatallal, hanem csatlakozniuk kell más telepöüléshez. Évekig együttműködött Visonta, Markaz, Atkár, Detk, és Pálosvörösmart.

– Az elmúlt két ciklusban – ahogy mi most informálódtunk- nagyon nem működött ez. Ugye Visontának ugyanaz a problémája, mint nekünk, hogy olyan jó az adóerőképessége, ők az Erőmű adója miatt, mi meg az ipari parkjaink, iparterületeink miatt, hogy mi nem kapunk az államtól erre finanszírozást. Tehát az összes ilyen kiadást, ami ezzel felmerül, személyi bérek fizetése, informatika, és lehetne még sorolni, ez biztos, hogy meg fogja haladni a 10 millió forintot – fejtette ki Hiesz György polgármester.

A kormányhivatal ezután Gyöngyöst jelölte ki a két település közötti önkormányzati hivatal létrehozására.

– Kaptunk egy feladatot, pénz nélkül, ami nekünk nagyon sok pénzbe kerül, de hát el fogjuk látni, és tisztességgel meg fogjuk oldani. Mi itt csak magunkban morgunk, de lehet, hogy majd Alkotmánybíróság vagy Európa Bíróság, valahova fordulunk alkotmányjogilag, hogy egy olyan önkormányzatot egy olyan feladatra kényszeríteni, ami után nem kap finanszírozást, hát nem ildomos dolog, úgyhogy ebben még nem zárultak be a kapuk szerintem – fogalmazott a város első embere.

Hiesz György hozzátette: bár Gyöngyös még nem került ilyen helyzetbe, az együttműködés gyakori a térségben. Korábban például együttműködött Nagyréde Szücsivel, és most megmaradt a Visonta-Atkár-Detk közös hivatala is. A város első embere szerint ez ott működik jól, ahol a kismértékű adóerőképesség miatt állami támogatással valósul meg a közös munka.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Mese - Az aranyszőrű bárány
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 2. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság