Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szerencsét kívántak

Szerencsét kívántak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az első kéményseprők az 1700-as években telepedtek meg Magyarországon és onnantól kezdve van szakmai történetük hazánkban, valamint hozzájuk fűződő népi babonák. A hagyományok felelevenítéseképp az új év alkalmából kéményseprők érkeztek az egri megyeházára, hogy jó szerencsét kívánjanak a 2020-as évre a megye vezetőinek és lakosságának.

A kéményseprők immár 2. alkalommal köszöntötték és kívántak szerencsében gazdag új évet Heves Megye vezetőségének és lakóinak. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke kiemelte, hogy szeretnék, ha az elkövetkezendő években is továbbélne ez a hagyomány és reméli, hogy a jövőben lesz kellő utánpótlás, akik űzik majd ezt a szakmát és tovább viszik a szokást.

– Sajnos, mint sok más szakma a miénk is egy elöregedő szakmai társadalom, sajnos a fiatalokat nehezen tudjuk elcsábítani kéményseprőnek. Igyekszünk minden évben különböző expokra, iskolákba ellátogatni megszerettetni, megismertetni a szakmánkat a fiatalsággal. Nem haladunk rosszul tehát folyamatosan tudjuk pótolgatni a szakemberhiányt, de azért jó lenne, ha még lenne egy pár kéményseprő, aki a feladatot el tudná látni – mondta el Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete elnöke.

A kéményseprők a keféjükből kihúzott szőrszállal és egy kéményseprőt ábrázoló porcelán szoborral kívántak szerencsét 2020-ra. A Heves Megyei közgyűlés elnöke szintén fontosnak tartja ennek a hagyománynak az ápolását, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a szerencsehozás mellett kemény munkát végeznek a kéményseprők –tette hozzá.

– Hozzák a szerencsét mindenkinek, de mellette keményen is dolgoznak a mindennapokban kéményseprőként. Nekünk is ezt kell tenni itt Heves megyében, Heves megye minden egyes polgárának és ezt kell tenni a heves megyei közgyűlésnek és heves megyei önkormányzatnak is, hogy amellett hogy szerencsével szeretné tölteni ezt az évet és azt szeretné, hogy szerencsésen alakulnának a dolgai mellette keményen dolgoznunk is kell – fejtette ki Dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke.

A közgyűlés elnöke hozzátette, hogy a szerencse és kemény munka mellett a 2020-as év elhozza újra a Magyar Falu programot jelentős bővítéssel, mely reményei szerint ismét sikeres lesz.


Tovább az archívumra