Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Húsjelölés

Húsjelölés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Agrárminisztérium által alkotott rendelet alapján január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, a 200 négyzetméternél nagyobb húspulttal rendelkező boltokban, pedig nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé. Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, az egyéb húsoknál egyelőre nem kell feltüntetni a származás helyét.

Szöveges információk és nemzeti színű zászlók a sertéshúsoknál. Ennek oka az Agrárminisztérium által alkotott új rendelet, mely az érdekképviseletekkel és az ipar szereplőivel történt egyeztetések után, január 15-től került bevezetésre, hogy a sertéshúsoknak jelölni kell a származási helyét. Azonban különbséget kell tenni a kisebb és nagyobb üzletek között – mondta el Pleva György, a NÉBIH munkatársa.

– Úgy tapasztaltuk, hogy a kisebb üzletekben más az eladó vásárló viszony, tehát ezek az információk amúgy is könnyebben átadódhatnak. Ezekben a kisebb üzletekben elegendő lesz szöveges módon világos mezőben sötét betűkkel fizikai vagy elektronikus áruhordozón, információhordozón kiírni ezt az információt – sorolta.

A nagyobb boltokban tehát a szöveges jelzés mellett a zászlós módszert is kell alkalmazni. A tartási és vágási hely dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni.

– /Úgy gondoljuk, hogyha ez a kereskedelemben bevezetésre kerül és a fogyasztók kedvező fogadtatására talál, akkor ezzel tovább fogunk menni és a baromfihúsokra is kiterjesztjük ezt a jelölési kötelezettséget. A baromfiszektor az jóval összetettebb és nagyobb mennyiségű áru érkezik külföldről, az egyes tételek kisebbek, tehát ezért ez nem lesz olyan egyszerű – tette hozzá.

A szakember hozzátette, hogy ennek a rendeletnek van egy további előírása, miszerint a csomagolatlan húsoknál fel kell tüntetni azt is, hogy ha előzőleg már fagyasztott volt és felengedés után került friss húsként a pultba, így a vásárlók tudják, hogy ezek a termékek nem ugyan olyanok, mint a valóban friss termékként kikerülő áruk.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság