Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új szak indul

Új szak indul

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három félév elmélettel és 1 félév gyakorlattal indítja idén szeptembertől a Gyógy, -és Fűszernövények felsőoktatási szakképzést az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Campusa. Összesen 60 fő tanulhat majd az új képzésen, és szerezhet felsőfokú szakképzettséget.

30-an nappali és 30-an levelező tagozaton tanulhatnak gyógy,- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésen az egyetem Károly Róbert Campusán szeptembertől. 2012-ig volt hasonló oktatás itt Gyöngyösön is, a képzést azonban országosan megszüntették. A felsőoktatási szakjegyzékben az Eszterházy Károly Egyetem létesíti a szakot, így a felvételi előtt állók csak január 31-e után láthatják a hivatalosan induló szakok között ezt a képzést, amellyel több célcsoportot szeretnének megszólítani.

– Gazdálkodókat megcélozni vele, vagy valaki szeretné ilyennel a gazdaságát majd kiegészíteni gyógy,- és fűszernövényekkel, de természetesen azokat is várjuk, természetgyógyászokat például, akik éppen tudják, melyik gyógynövény milyen hatástani területen bír jelentőséggel, de mondjuk, nem tudják azt, hogy mi történik azzal a gyógynövénnyel, amíg zacskóba kerül, ezenkívül a turizmus területén is megjelentek már a gyógynövények – magyarázta Lakatos Márk mesteroktató.

Az oktatók úgy állítják össze az órarendet, hogy olyan széleskörű ismereteket szerezhessenek a jelentkezők, amelyek fontosak lesznek a későbbi munkájuk során.

– Gyógynövény és fűszernövényes tantárgyak, ezek fogják képezni a szakmai törzsanyagot, de mi ezt igyekeztünk úgy összeállítani, pont az előzőkből kifolyólag, hogy aki gazdálkodik, hogy abban a földben ne csak gyógynövény legyen, ezért fogunk tanítani általános kertészetet, ezen belül zöldség, gyümölcs, szőlőtermesztést, hogy próbálja meg ezzel is diverzifikálni, Ha már valamit termeszt, akkor ahhoz, mi fogunk kínálni egy félév élelmiszertechnológiai és biztonság tantárgyat – tette hozzá Lakatos Márk.

Ezen kívül – mivel napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a biogazdálkodás – beillesztenek ökológiai gazdálkodás és termék előállítás tantárgyat, de lesz agrármarketing, informatika és agrárvállalkozási ismeretek is az órarendekben.

Már több, gyógynövényekkel foglalkozó országos és helyi vállalkozás írt szándéknyilatkozatot, amely szerint várják gyakorlatra az itt tanuló diákokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság