Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem megoldás

Nem megoldás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem nemzeti identitás alapján különültek el a diákok Gyöngyöspatán, a beiratkozási sorrend alakította ki az osztályba sorolást – ezt mondta a Mi Hazánk Mozgalom megyei megbízott elnöke, aki éveken át Gyöngyöspatát képviselte a perben.

Mint elmondta: a pert kezdeményező alapítvány szerint közvetett szegregáció alakult ki az iskolában, ennek az ellenkezőjét pedig nehezen lehet bizonyítani, mivel a törvény szerint olyan személyes adatot, hogy ki milyen identitású, az intézmény nem kérdezhetett meg.

Fontos tények nem hangzottak el az országos médiában a Gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatban – ezzel kezdte sajtótájékoztatóját a Mi Hazánk Mozgalom Gyöngyösön. Mint azt dr. Pápai Ákos, a perben Gyöngyöspatát képviselő ügyvéd elmondta: nem identitás alapján különítette el az iskola a diákokat, tehát nem igaz, hogy az intézmény direkt tette külön osztályba a roma gyerekeket.

– Az alapítvány, amelyik a pert kezdeményezte, abban az előnyös helyzetben volt az iskolával szemben, hogy neki elég volt valószínűsítenie, és a törvény szerint a szegregáció ezzel bizonyítottá vált, mint megdönthető vélelemmel, mert, hogy a megdöntése az iskola által szinte lehetetlen volt, hiszen nem állt módjában, mint különleges személyes adatot, megkérdezni a gyerekektől, hogy kinek az identitása milyen – fejtegette.

Dr. Pápai Ákos azt mondta: a beiratkozási sorrend alapján kialakult „B” osztályban csak roma, az „A” osztályban pedig 40%-ban nemzetiségi, 60%-ban magyar diákok jártak. Hozzátette: az ítélet jogszerű, ám az emberek morális értékrendjével szemben álló. A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint a szegregáció nem megoldás, viszont a mai oktatási modellben nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy ezt meg lehessen szüntetni.

Mint elmondták: a gyöngyöspatai iskolából több diák is átiratkozott más településre, így ingázniuk kell a tanulás miatt.

– Ezek a gyermekek nem tudnak a lakóhelyükhöz legközelebb álló iskolába járni, mert képtelenség ott egy normális oktatásban részesülniük. Több neves gyermekpszichológus is elmondta, hogy a gyermekeknek az a jó, ha óvodába, és általános iskola alsó tagozatába a saját lábán jut el. Nem tömegközlekedéssel és nem autóbusszal, mert a mentális fejlődésüknek ez nem tesz jót – fejtegette Morvainé Varró Bernadett, a Mi Hazánk Mozgalom tagja.

A Mozgalom úgy gondolja, a magyar gyerekeket is megviseli a kialakult helyzet, miközben róluk kevés szó esik.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság