Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zöld népszavazás

Zöld népszavazás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Zöld népszavazásról tartott sajtótájékoztatót Kendernay János az LMP társelnöke Gyöngyösön. A párt eddig 12 kérdést és kommentárt fogalmazott meg a klímavédelemről. Céljuk, hogy zöld irányba álljon Magyarország, és megújuló energiák felhasználásával, erdők telepítésével, valamint egy Klímavédelmi Tárca létrehozásával környezettudatos és egészséges nemzetté váljunk.

Az LMP szerint a népszavazás egy eszköz lehet arra, hogy világos és egyértelmű követelést fogalmazzanak meg a jelenlegi és a következő kormányoknak, hogy tiszta és élhető környezetet teremtsenek az embereknek – mondta Kendernay János az LMP társelnöke.

A társelnök szerint azonnali cselekvésre van szükség, ezért is kezdeményezték a zöld népszavazást. A párt eddig 12 kérdést fogalmazott meg, ezzel szeretnék közös gondolkodásra hívni az embereket, hogy milyen további kérdésekkel lehetne egy új, zöld irányba állítani Magyarországot.

– Paks II-ről lesz egy kérdésünk amiben szeretnék azt a választóktól megkérdezni, hogy egyetértenek-e ők azzal, hogy 32 után ne legyen Magyarországon működőképes atomerőmű és csak megújuló energiákból lehessen Magyarországon a szükséges energiát előállítani. További kérdéseink szólnak például a buszközlekedés megreformálásáról: szeretnénk, hogyha minél több elektromos meghajtású busz közlekedne a személyszállításban településeinken. Szeretnénk, hogyha a zöld felületeknek a mértékét meg lehetne tartani, sőt szeretnénk, hogyha erdőket tudnánk telepíteni Magyarországon – fejtette ki Kendernay János.

Kiemelte: a kérdések arra irányulnak, hogy a választók elmondhassák véleményüket, hiszen a párt szerint nincs idő várni arra, hogy 2022-ig cselekedjen a kormány. Úgy gondolják, hogy ez a népszavazás felgyorsíthatná a folyamatot.

– Várjuk továbbra is azt, amit többször benyújtottunk, hogy legyen Magyarországon kihirdetve a klíma vészhelyzet, ez Budapesten már megtörtént Magyarországon, megtörtént az Európai Parlamentben is és számos más európai országban, nagyvárosban erre az országgyűlés eddig nem volt fogadókész. Szerintem ez tavasszal változni fog, hiszen a kormány láthatóan próbálja magát zöldíteni, tehát, lehet hogy belefér számukra is most már az, hogy ezt elfogadják, de ezt már hosszú hónapok óta követeljük – emlékeztetett.

A társelnök hozzátette: A zöldpolitika Magyarországon most széttagolt, ezért szeretné, ha a zöldpártok összefognának és közösen cselekednének.


Tovább az archívumra