Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Együttélés

Együttélés

Zsidó – keresztény együttélésről tartott előadást Weisz Péter, a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke a Berze Nagy János Gimnázium diákjainak. Az előadása során történelmi példákkal és személyekkel mutatta be, hogy milyen szerepet játszott a zsidóság hazánk történelmében. Emellett olyan kérdéseket is megválaszolt, hogy miért lehet ma sokaknak tabu téma a zsidó vallás.

Hogyan éltek régen együtt a keresztények és a zsidók, és ma miért tabu sokaknak a vallás? Többek között ilyen kérdésekre is választ adott Weisz Péter a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke, aki a Berze Nagy János Gimnázium diákjainak tartott előadást „Az együttélés történelme Magyarországon” címen.

– Meg akarom a fiatalokat arra nyerni, hogy ha ismerjük a múltat, a hibákból tudunk következtetéseket levonni, akkor van jövőnk is ebben az országban együtt zsidóknak és keresztényeknek és ehhez a legfogékonyabb réteg az a generáció, aki a jövőt le fogja bonyolítani, a fiatalok – fejtette ki Weisz Péter.

Fontos ezekről a témákról a fiatalokkal beszélni – mondta Madaras László a gimnázium tanára, aki hozzátette, a diákok körében mindig érdekes kérdéseket vet fel az előadás, amit meg is vitatnak.

– Fontos, hogy ezekről beszéljünk, nem kell egymás gondolatait megerőszakolnunk, nem kell feltétlenül ráerőszakolnunk másra a mi akaratunkat. Fontos az, hogy megtanulják a vitát, fontos az, hogy a gondolataikat kicseréljék egymással. Aztán az évek és az évtizedek alatt majd kialakul mindenkinek a nézőpontja ezzel kapcsolatosan – vélekedett.

A diákok mindig nyitottak és érdeklődőek a téma iránt, úgy gondolom, hogy ők jelentik a jövőt, akik megteremthetik a békét – mondta Weisz Péter.

– A fiatalok általában mindenre nyitottak és csak rajtunk múlik, hogy ez jó lesz vagy rossz. Minden ember jónak születik, mi rontjuk el őket, a felnőttek. Én hiszek a fiatal generációban, eddig pozitív. Néha jönnek kérdések, abból érződik, hogy a fő probléma az ismerethiány és nem a negatív gondolkodás – húzta alá Weisz Péter.

A hitközség elnöke a jövő héten újabb előadást tart a gimnáziumban.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical
19:06
Reklám
19:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság