Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy lakásban vagy irodában rengeteg észrevétlen hőforrás ontja magából a meleget

Egy lakásban vagy irodában rengeteg észrevétlen hőforrás ontja magából a meleget

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Minden bekapcsolt számítógép, nyomtató, fénymásoló hőt ad le, amivel a klímaberendezéseknek meg kell birkóznia. Hazánk energiafogyasztásának több mint tíz százalékáért a klímák felelősek.

A nyári hőséget a többség szerint legjobb lenne hűs pincében, finom bor mellett kellemes társaságban, esetleg vízparton eltölteni. A városi környezetben elviselhetetlen a forróság, az épületek és az aszfalt ontják magukból a meleget. A hűtésről gondoskodni kell. Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja a klíma berendezés.

Ez viszont jelentősen megterhelheti az áramhálózatot.

Elsősorban nem a lakossági fogyasztás, hanem az ipari klimatizáció növeli ilyenkor az áramfogyasztást. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a melegebb napokon átlagosan 5-7 százalékkal nő az ipari felhasználás.

A Mátrai Erőműben felkészülten várják a nagy hőséget, és az azzal járó megnövekvő energiaigényt.

Ha az áramtermelők nem is, de az áramszolgáltatók megérezik a több napig tartó kánikulát. Egy klíma fogyasztása ugyanis megegyezik „körülbelül egy mikrohullámú sütő vagy egy elektromos sütő fogyasztásával, csak amíg a mikrót tíz percig használjuk, a sütőt pedig két óráig, addig egy meleg nyári nap a klíma állandóan megy” – mondta az általunk megkérdezett klíma szakértő.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2010-07-09 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés