Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rossz a levegő

Rossz a levegő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Figyelmeztetést adott ki a levegő magas szállópor-tartalma miatt több településre is a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Gyöngyöshöz legközelebb Egert érinti a probléma, azonban az utóbbi napokban, városunkban is észlelhető volt a rossz levegő hatása. Egyre többen fordultak orvosukhoz és egyre többen panaszkodtak nehézlégzésre, szemszáradásra és egyéb légúti panaszokra. A veszély egyik oka a rossz fűtőanyaggal való tüzelés, ezért kérik a szakemberek, hogy csak a megfelelő minőségű anyagokkal fűtsön mindenki.

Leginkább a kisgyermekek lehettek veszélyben az utóbbi napokban, hiszen kedden figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ a levegő magas szállópor-tartalma miatt több településre is. Gyöngyöst nem jelölte meg a központ, azonban sokan panaszkodnak városszerte a rossz levegő miatt. A témával kapcsolatban Dr. Szemes Paula műszaki főelőadó elmondta, az első számú probléma a rossz fűtési anyag használata, azonban Gyöngyösön egyelőre nincs mérőeszköz, ami a levegő szállópor-tartalmát mérné.

– Nem tudjuk, hogy milyen mértékű tehát riasztást nem lehet kiadni, hiszen nincsenek meg azok a feltételek, amik megalapoznák. Gyakorlatilag azt tudjuk mondani, meg azt tudjuk kérni, hogy mindenki érzékeli, mindenki látja, amennyire lehet, az autót is hagyjuk otthon, ha nagyon nem muszáj, ha nem kell vele közlekedni. Azokban a családi házakban, ahol egyaránt van szilárd, vagy vegyes tüzelésű kazán, illetve gázkazán, ott a gáztüzelést részesítsék előnyben – kérte dr. Szemes Paula, az önkormányzat műszaki főelőadója.

Nehézlégzés, szemszárazság és egyéb légúti panaszokkal jelentkeztek Dr. Nagy Éva háziorvosnál is, aki televíziónknak elmondta, hogy az utóbbi napokban többen is a rossz levegő okozta tüneteik miatt keresték fel rendelőjét.

– Ez a szállópor nagyon-nagyon pici apró mikron, vagy annál is kisebb nagyságú por, ez bekerül a légutakba, illetve a légutakon keresztül bekerülhet nagyon pici apró erekbe. A légutakban ha kezdjük fölülről akkor náthát, torokfájást, torokkaparást okozhat, légcsőhurutot okozhat, rosszabb esetben hörghurutot. Ne adj isten később ha ez fölülfertőződik tüdőgyulladást – magyarázta a háziorvos.

A doktornő elmondta, hogy ebben az időszakban a betegek sokkal nehezebben gyógyulnak, így előfordulhat, hogy egy-egy megfázás akár több hétig is tarthat.

Dr. Nagy Éva hozzátette elsősorban a gyermekek, az idősek, valamint a légúti megbetegedéssel küzdő emberek lehetnek leginkább veszélyben.


Tovább az archívumra