Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Iskolarendészet

Iskolarendészet

Zéró tolerancia az iskolai erőszakkal szemben, a visszaesők azonnali kiemelése az oktatási intézményből, indokolt esetben a tantermek bekamerázása és iskolai rendészet felállítása – miniszterelnöki megbízottként ezekre tesz javaslatot Horváth László a kormánynak. Gyöngyöspatán tartott sajtótájékoztatót a képviselő a köznevelésért felelős államtitkárral, közben pedig a művelődési ház előtt gyűltek össze az érintett roma családok. Egyeztettek Horváth Lászlóval, de mint elmondták: nem vezetett célra a megbeszélés.

Központi átalakításokra van szükség a magyar közoktatásban – több változtatást is indokol a gyöngyöspatai eset. Horváth László miniszterelnöki megbízott és a köznevelésért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondták: jelenleg 80 tanuló jár a helyi általános iskolába, 7 magyar és 73 roma származású gyermek. Az elmúlt években összesen 86 diák iratkozott át máshová – azt mondják, az iskolai atrocitások miatt. Horváth László elmondta: minden diáknak joga van a nyugodt tanuláshoz és minden szülőnek ahhoz, hogy gyermekét biztonságban tudhassa ez idő alatt is. Van, ahol ennek a feltételeit változtatásokkal kell biztosítani.

– Arra fogok tenni javaslatot, hogy a kormányzat érvényesítsen zéró toleranciát az iskolai erőszakkal szemben, különös tekintettel a tanárok elleni erőszakot illetően. Mert azt mindenkinek tudnia kell, aki iskolába jár és aki iskolába íratja a gyermekét, hogy tanárt szidalmazni, megfenyegetni, tanárt megszégyeníteni, vagy megütni szigorúan tilos – fejtette ki a képviselő.

Horváth László hozzátette: azt javasolja, aki ezt többször megteszi, emeljék ki az iskolából, és ahol indokolt, kamerákat kell felszerelni a tantermekben és iskolarendészetet felállítani.

A sajtótájékoztatón ott volt a köznevelésért felelős államtitkár is, aki egyeztetett az iskolában dolgozókkal, és elmondta: továbbra is azt szeretnék elérni, hogy az ítélet szerinti károsultak ne készpénzt, hanem akár nagyobb összegben is, de képzést kapjanak. Mint hangsúlyozta: a kormány célja, hogy megvédjék a pedagógusok munkáját.

– Felmerülhet természetesen az is, tekintettel arra, hogy jól látható módon ezek az esetek általában a 12-14 éves sávban történnek, tehát korábban még nem jellemző, 14 év fölött pedig már büntethetőnek minősülnének ezek az esetek, hogy adott esetben ennek az életkori határnak a leszállítására kerüljön sor – jelentette ki Dr. Maruzsa Zoltán.

A sajtótájékoztató ideje alatt több tucat roma család a művelődési ház előtt gyűlt össze azért, hogy beszélhessenek a kormány képviselőivel. Ketten végül egyeztethettek Horváth Lászlóval, ám mivel mindenképpen készpénzt szeretnének kapni, a megbeszélés nem zárult konkrét eredménnyel.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Adventi kalendárium
09:10
Mese - A só
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Hit világa – vallási műsor
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság