Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Konszenzus

Konszenzus

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sikerként értékeli a városvezetés, hogy konszenzus született a költségvetés tekintetében és végül egyhangúlag fogadta el azt Gyöngyös képviselő-testülete. Azt mondják, már most is van 20 milliós tartalék a rendszerben, de a várakozások szerint a szolidaritási adó csökkenhet, ebben az esetben pedig további 100 milliós tartalékra is lehet számítani.

Tizenöt igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el idei költségvetését Gyöngyös önkormányzata. A 13,5 milliárd forintos büdzsé kapcsán Hiesz György polgármester sikerként értékelte, hogy ismét sikerült megteremteni a városban a politikai erők között a konszenzuson alapuló együttműködést.

Idén is jelentős pénzeket fordít a város a fejlesztésekre, különös tekintettel az uniós projektekre. Ehhez azonban a megemelkedett költségek miatt hitelt szeretnének felvenni, amihez kormányzati döntés szükséges.

Vannak azonban még belső tartalékok – csökkenhet például a szolidaritási adó mértéke, ami 100 millió forinttal növelheti majd a város tartalékát. Abban is bíznak, hogy az előzetesen tervezettnél több iparűzési adó folyik be idén, ám ezzel együtt szorosan kellet tervezni az idei büdzsét. Viszont az elvárt béremelések forrásait is meg kellett teremteni, ennek egyik eleme volt, hogy elvontak több önkormányzati cég idei támogatásából.

A polgármester azt mondja, nem lehet egyértelműen kívülről megítélni, hogy ezek az elvonások mit jelentenek egyes cégek esetében, így nem is támogatja ezt a javaslatot.

Kévés Tamás szerint az önkormányzati cégek működését felül kell vizsgálni és hosszútávon akár az összevonás kérdésével is foglalkozni kell. A felvetéssel Kárpáti István is egyetértett.

A testület döntött arról is, hogy az önkormányzati dolgozóknál és a város cégeinél is végre kell hajtani a megállapodás szerinti béremeléseket idén. Ezt ezt azonban a cégeknek kell kigazdálkodniuk.


Tovább az archívumra