Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az Év gyermekkönyve

Az Év gyermekkönyve

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A városi könyvtár legutóbbi író-olvasó találkozójának vendége Keresztesi József volt. Az író-költő-kritikusnak öt éve jelentek meg gyerekversei a Mit eszik a micsoda? című kötetben, 2018-ban pedig a Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza címmel írt verses mesét, ami a tavalyi évben az Év Gyermekkönyve díjat nyerte el.

A gyöngyösi kötődésű, jelenleg Pécsen élő író véletlenül került erre a pályára. Elmondása szerint egy barátnője kérésére kezdett el gyerekek számára 4 soros verseket írni, leporelló könyvekbe. Így született meg a Mit eszik a micsoda? és a Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyve.

A Csücsök esetében négy év telt el a kezdéstől a könyv megjelenéséig. A vers Anyegin-strófában íródott, és minden egyes strófa megírása szinte egy egész munkanapot igényelt – mesélte Keresztesi József. A műfaji tradíció szerint olyan versformában íródott, amiben maga az író is felbukkan a verses mese elbeszélő részeiben. Az író azt szerette volna, hogy izgalmas és szórakoztató legyen, ami sikerült is, sőt mi több a Magyar Gyerekkönyv Fórum díját is elnyerte.

A Mit eszik a micsoda? Gyerekversgyűjteményéből bábelőadás lett, amit a Bóbita Bábszínház tűzött műsorára, illetve most dalszövegeket ír újra, ezen felül pedig a Csücsök könyvből készít egy bábdarabot a Kolibri Színház számára.

Keresztesi József a rendszerváltozás környékén a gyöngyösi underground világ meghatározó személyisége volt. A Kör Kulturális Egyesület égiszén belül számos kiállítást, előadást, filmklubot és szabadtéri koncertet szerveztek.


Tovább az archívumra