Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ismét leletek kerültek elő az abasári Bolt-tetőn, ahol a régészek szerint Aba Sámuel király nemzetségfői központja rejtőzik a föld alatt

Ismét leletek kerültek elő az abasári Bolt-tetőn, ahol a régészek szerint Aba Sámuel király nemzetségfői központja rejtőzik a föld alatt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A falu régóta szeretne a leletek mellett kialakítani egy múzeumot – mindez pénz és pályázatok függvénye.

Az eddigi kutatások eredménye szerint ilyen építészeti ritkaságok rejtőznek az abasári Bolt-tetőn, a régészek nemrég bemutatták, mi minden rejlik a mindent takaró tető alatt. Az esős idő miatt most nem úgy haladt a régészeti munka, ahogy a szakemberek tervezték.

Egy aranypénz azonban a takarítás alatt is előkerült, valószínűleg a Hunyadiak korából.
Az állagmegóvás folyamatos biztosítása mellett bemutathatóvá kell tenni a leleteket, fogalmazta meg a település vezetője.

A lelőhely melletti Művelődési Ház átalakításával múzeum és látogatóközpont készülne. A mintegy 10-15 éves fejlesztési folyamat véghezvitelében és a további kutatásokban is érdekelt Abasár, hiszen ritkaságszámba mennek az olyan települések, ahol magyar királyok rendezték be központjukat. A történelmi emlékekre és a borra építve fellendíthető a falu turizmusa – vélik Abasáron.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-08-09 )

Tovább az archívumra