Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hétfőtől postázzák az október harmadikai választások ajánlószelvényeit a gyöngyösi választópolgárok számára is

Hétfőtől postázzák az október harmadikai választások ajánlószelvényeit a gyöngyösi választópolgárok számára is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sok az újdonság: a jogszabályváltozások után kevesebb képviselőt választhatunk, a kampány és az ajánlócédula-gyűjtés ideje rövidebb lett, és több szelvényt kell gyűjteni az elinduláshoz is.Augusztus 16. és 19. között kell postázni a választásra jogosultaknak a voksolásról szóló értesítést, valamint az ajánlószelvényeket. A kopogtatócédulákat szeptember 3-ig gyűjthetik be az indulni szándékozó jelöltek, pártok, politikai vagy civil szervezetek. Sok változás van idén, például kevesebb lesz a gyöngyösi egyéni választókörzetekből, hiszen 14 helyett már csak 10 körzetre oszlik a város, és kompenzációs listán is csak négyen juthatnak be a grémiumba.

Az eddigiektől eltérően választókerületenként szavazókörből is kettő helyett három lesz. Három szavazólapot kapunk majd, külön a polgármesterekről, a megyei pártlistákról és a helyi képviselőjelöltekről.

A választók 2 százalékának ajánlása szükséges a polgármester-jelöltséghez, 1 százalék pedig az egyéni induláshoz. 527 cédula kell a polgármesteri, körzettől függően mintegy 26-28 cédula kell az egyéni jelölésnél. Már a választási bizottságok is megalakultak, ők három helyett két nap alatt intézkedhetnek.

Csökken a képviselőtestületek létszáma is: Gyöngyös grémiumában 15 fő dolgozik majd a mai 25 helyett, Heves megye közgyűlése pedig negyven helyett csak tizenöt tagot számlálhat. Az ajánlás is módosult, több ajánlószelvényre lesz szükség mind az induláshoz, mind a megyei közgyűlési listaállításhoz. A jegyző arra is felhívta a figyelmet, hogy a választásról szóló minden naprakész információt nyomon lehet követni a város hivatalos honlapján, a www.gyongyos.hu-n.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-08-12 )

Tovább az archívumra