Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Miután csak idén tavasszal háromszor áradt ki a Jászárokszálláson átfolyó két patak, a város vezetése szakmai fórumot kezdeményezett a helyzet megoldásának szándékával

Miután csak idén tavasszal háromszor áradt ki a Jászárokszálláson átfolyó két patak, a város vezetése szakmai fórumot kezdeményezett a helyzet megoldásának szándékával

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A vízügyi szakértők itt adhattak magyarázatot a történtekre az árvízben károkat szenvedett Ipari Park cégvezetőinek.Visszatérő látvány a tavaszról: víz alatt a jászárokszállási Ipari Park. A cégek nehezen viselték a vészhelyzetet, hiszen a működésükben is komoly zavarok támadtak az ár nyomán. Miután az önkormányzatnak is harmincmilliójába kerültek az idei védekezési munkák, úgy döntöttek: fórumot hívnak össze a vízügyesek részvételével arról, hogy miért alakult ki ez a helyzet, és hogyan orvosolható. Mint ismert, a Szarvágy és a Gyöngyös-patak többször is egyszerre öntött ki.

Elhangzott: az Ipari Park bővítésénél négyezer köbméter föld szabadul fel, ebből szeretne a város nyúlgátat építtetni, vagy akár halastavat. A vízügy nem támogatja az elképzeléseket, holott a Szarvágynak védművei sincsenek. Épp mellette fekszik az Ipari Park.

Az egyik Ipari Park-béli kft vezetője, a most megszólalt Koskovics Zoltán szerint csak nekik több 10 milliós kárt okozott a hirtelen jött árhullám. Ezért nem nyugtatta meg a vízügyesek válasza, akik azt mondták: az egész észak-magyarországi régió vízügyi biztonságának fenntartására jut 90 millió forint, vagyis az ország egytizedére. Pedig a védekezés a vízügy regionális vezetője, Rácz Miklós szerint kizárólag pénz kérdése, főként ilyen rendkívüli esőzések után, amikor fél év alatt már leesett az egész évben megszokott csapadékmennyiség.

Rácz Miklós azt mondta: annyira futja, hogy kétszer 5 millió forintból kikotorják idén mindkét patakmedret, és javasolta: a város pályázzon uniós forrásoknál belterületi vízrendezésre.

A pénz jövőre még kevesebb lesz, mert megszűnik a gazdák belvízvédelmi hozzájárulása. Mindenesetre az egyik kft. már megrendelt egy elemzést az Ipari Park árvízvédelmi helyzetéről, ezt a többi vállalatnak is átadják majd. A legnagyobb feladat azonban Dr. Szabó Tamásra, a térség országgyűlési képviselőjére hárul, akit arra kértek fel, hogy a minisztériumoknál minél több pénzt harcoljon ki Jászárokszállás árvízvédelmére.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-08-12 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság