Maszkok

Házilag készített maszkokat gyárt a Segítő Összefogás Alapítvány, akik most ezzel kívánnak csatlakozni az önkormányzat által meghirdetett veszélyhelyzet önkéntes felhívásához. A maszk egy szövetből készül, mely kimosható és többször használható. Az alapítványnál 25 önkéntes dolgozik a maszkokon, melyekből hamarosan több százat adhatnak át az önkéntesek számára.

Világszerte több százezren látták már ezt a videót, ahol ez az olasz kárpitkészítő fiával együtt készít házilag maszkot, melyeket ingyen oszt szét a városában élőknek, ezzel segítve a koronavírus továbbterjedésének csökkenését. Ez az ötlet inspirálta a Segítő Összefogás Alapítványt, akik most ezzel kívánnak csatlakozni az önkormányzat által meghirdetett veszélyhelyzeti önkéntességi felhíváshoz. A maszk kimosható és többször is használható. Az elkészült termék elsősorban cseppfertőzés ellen véd.

– Ezt az anyagot úgy hívják, hogy nem szőtt szövet, nem szőtt textília. Gyakorlatilag hasonló anyag, mint amiből a sebészmaszkok vannak, az egyszer használatosa sebészmaszkok. Annál egy kicsit nagyobb a sűrűsége, két rétegből varrjuk, két gumiszalag van rajta, van rajta felül egy varrás, ami által az arcra tökéletesen tud illeszkedni. Egy olyan méretet varrunk, ami gyakorlatilag mindenkinek jó, illetve a gumival szabályozható ez a maszk – magyarázta Bodorné Csernyi Erzsébet, az alapítvány képviselője.

Az alapítvány célja 2 ezer darab maszk legyártása volt, azonban egy hazai cég felajánlásának segítségével most további több ezer maszkot tudnak elkészíteni.

– Az egyik gyártó cég felajánlott 4000 darabhoz elegendő anyagot adományként, elvileg most pakolják az ország egy másik részén egy térségben lévő szállítócég autójára, aki ingyenesen elhozza nekünk. Tehát feladat és munka lesz, ember úgy néz ki lesz, aki elkészítse – tette hozzá Bodorné Csernyi Erzsébet.

A házilag készített maszk ötlete mást is inspirált, Molnár S. Kata például textil maszkokat készít, melyeket bárkinek felkínál.

„Annyira nagy rá a kereslet és egyáltalán nem lehet már szinte kapni forgalomban, vagy gyógyszertárakban, vagy bárhol, sőt az interneten sem találtunk sehol. Ezért én úgy gondolom, hogy minden felnőtt ember döntsön saját belátása szerint én felkínálom, és ha mérlegelés után úgy gondolja, hogy használja, akkor vegye föl – fogalmazott.

Az Segítő Összefogás Alapítvány várja a lelkes önkénteseket, akiknek segítségül készítettek egy maszkkészítő videót is, amit bárki megtalál a közösségi oldalukon.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:13
Zongoraavató hangverseny (részlet)
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Sport7 1. rész – sport magazin
10:01
Reklám
10:04
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Üzleti negyed – gazdasági magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja
18:07
Ízelítő - Különkiadás
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:01
Reklám
19:04
Méhek nyomában - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság