Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb a véradó

Kevesebb a véradó

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Húszan mentek el a mai Kolping házban tartott véradásra. A Gyöngyösi Vöröskereszt számára fontos, hogy a veszélyhelyzet alatt is tudjanak véradási lehetőséget biztosítani a városban élőknek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a járvány miatt kevesebben mennek el ezekre a véradásokra, azonban a Vöröskereszt dolgozói szerint még így is sokan vannak, akik segítenek.

Tábla figyelmeztet: nem léphet be a véradás helyszínére az, aki például külföldön járt az utóbbi időben, vagy éppen magas lázzal küzdött. Többek között ilyen szigorításokat hozott az Országos Vérellátó Szolgálat annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet alatt kiszűrjék a potenciálisan fertőzött véradókat. A Vöröskereszt helyi szervezetének képviselői azt mondják, most különösen fontos a csökkent vérkészlet pótlása.

– A betegeknek ilyenkor is szüksége van. Igaz, hogy ilyenkor nem végeznek csak ilyen életmentő műtéteket, de ahhoz is fontos. Most csökkent mindenféleképpen a váradások száma – mondta el Verébné Godó Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi területi szervezetének munkatársa.

Verébné Godó Ildikó azt mondja: a veszélyhelyzet alatt érezhetően visszaesett a véradók száma, azonban még így is jönnek sokan és segítenek.

A véradók között akadt olyan, aki már évek óta rendszeresen ad vért, ő azt mondja: ez jó alkalom arra is, hogy megtudja, van e bármilyen egészségügyi gondja.

– Szerintem azért is fontos, mert egyfajta visszajelzést kapunk az egészségünkről, hiszen ha vért adhatunk és megkapjuk a köszönő sms-t akkor ezzel biztosak lehetünk, hogy nincsen semmilyen fertőzésünk. Illetve jó segíteni, számomra ez egy jó érzés, amikor megjön az sms, hogy felhasználták, kiszállították a vért – fogalmazott Mihalicz Csaba véradó.

Mint megtudtuk, amennyiben az Országos Vérellátó Szolgálat központjában az ellenőrzött vérből kiderül, hogy valakinek fertőzése van, azt azonnal értesítik és a vért nem használják. A Kolping házban tartott véradásra ma 20-an mentek el.


Tovább az archívumra