Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Húsvéti ellenőrzés

Húsvéti ellenőrzés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal március 16-án megkezdte tavaszi szezonális ellenőrzését, ami egészen húsvét hétfőig fog tartani. Ilyenkor a húsvéthoz köthető termékeket vizsgálják elsősorban, de a többi termékcsoport ellenőrzése is megtörténik. A hivatal ezidáig 27 esetben szabott ki bírságot, melynek összértéke több mint 1.2 millió forint volt.

Hamarosan itt a húsvét, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismét ellenőrzi a piaci árusokat, bevásárlóközpontokat és kisboltokat. Ilyenkor elsősorban az ünnephez köthető termékeket vizsgálják, mint például a pácolt, füstölt, főtt húskészítmények, tojás, szeszes italok, szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint az édesipari termékek. A szakemberek a szokásos ellenőrzés mellett a koronavírus elleni védekezés megvalósítási módjait is ellenőrzik.

– Az ellenőreink összesen 802 ellenőrzést végeztek el, ennek során csaknem 4000 élelmiszer terméktételt vizsgáltak meg megfelelősség szempontjából. Mint mindig ilyenkor, azért találtunk szabálytalanságokat, amiket szankcionálni kellett, eddig 25 kisebb jelentőségű higiéniai szabálytalanság miatt 25 figyelmeztetés született, a súlyosabb kihágások miatt 27 esetben kellett bírságot kiszabni, ennek az összértéke több mint 1 millió 200 ezer forint volt – mondta el Dr. Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Hiányosság főként a termékek minőségénél volt tapasztalható, de volt, hogy a csomagolást is kifogásolták, ritkább esetben pedig a higiéniai feltételeket. A vizsgált termékek nem egészen 1 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ismeretlen származás, jelölési hiba, lejárati dátum vagy fogyasztásra alkalmatlan minősítés miatt.

Az igazgató azt javasolja, hogy előre elkészített listával induljunk el bevásárolni, hogy minél kevesebb időt töltsünk az üzletben és tartsuk be a legfontosabb higiénés szabályokat.

– A boltba való bemenetkor az üzleteknek szóló ajánlásaink között is szerepel, hogy jó lenne, ha tudnának biztosítani érintésmentes vagy pumpás fertőtlenítőszert, ez lassanként már elérhető lesz, tehát mindenféleképpen ki fog kerülni a nagyobb üzletek bejáratához. Egyelőre még más alternatív módszerekkel is elfogadjuk a megoldást – tette hozzá az igazgató.

Ilyen módszerek a piktogramok, utasítások, eldobható nejlon zacskók folyamatos biztosítása, friss pékáruknál a cseppfertőzés-mentes tárolók kialakítása és ezek valamint a fogócsipeszek rendszeresen fertőtlenítése.

A szakember kitért arra is, hogy az előre csomagolt húskészítményeket maximum 1 hónapig tároljuk, a gyorspácolt húsokat pedig 1-2 hétig tartsuk hűtőszekrényben, kicsomagolás után pedig 2-3 napig fogyaszthatjuk. Tojások esetében pedig a tárolók eldobását és felhasználás előtt a termék fertőtlenítését ajánlja. Hozzátette, hogy jelen helyzetben a biztonság érdekében inkább alaposan átsütve vagy főzve fogyasszuk.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:13
Zeneiskolások előadása - Csanádi Bertold Balambér - Kabalevszkij: C-dúr koncert I. tétel
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Sport7 1. rész – sport magazin
10:02
Reklám
10:04
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Dunakanyar es a Szentendrei-sziget titkai - dokumentumfilm
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Báb előadás)
18:13
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est I have a dream
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság