Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Várják az 1 százalékokat is

Várják az 1 százalékokat is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több mint egy millió forint gyűlt össze eddig az önkormányzat által létrehozott koronavírus elleni alapba. A felajánlások magánszemélyektől, valamint helyi vállalkozásoktól érkeztek – mondta el Kárpáti István alpolgármester televíziónknak. Erre az összefogásra azért van szükség, mert a járványügyi helyzet kezelésén kívül egyéb más kiadásokra is számítani kell az önkormányzatnak. Emellett az önkormányzat egy felhívást tett közzé, melyben kérik lakosokat, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-val olyan alapítványokat támogassanak, amelyek önkormányzati kézben lévő intézményekhez kapcsolódnak.

Tisztelettel kérem, hogy aki teheti, az segítsen. Egyelőre nem vettük még igénybe ezeket a pénzeket, gyűjtjük – március végén tartott sajtótájékoztatóján többek között az újonnan létrehozott koronavírus elleni alapról is beszélt Hiesz György polgármester, aki elmondta: folyamatosan várják a felajánlásokat.

Közel két hét elteltével mára több mint 1 millió forint gyűlt össze ebbe az alapba, melybe a felajánlások magánszemélyektől, valamint helyi cégektől érkeztek – mondta el Kárpáti István alpolgármester televíziónk megkeresésére.

– Ez az alap eredetileg arra jött létre, hogy gyakorlatilag a tesztgép-vásárlással együtt jelent meg ez az alap. Azóta napról-napra változnak az események, igazából nem csak a tesztgép vásárlását segíti nyilván ez a dolog, de minden olyan költségnek a finanszírozását, amely ezzel a koronavírus-üggyel kapcsolatos – jegyezte meg az alpolgármester.

Az alpolgármester elmondta: köszönik az eddigi felajánlásokat és amennyiben bárki további segítséget szeretne nyújtani a város számára, az továbbra is megteheti a gyongyos.hu/koronavirus oldal segítségével.

További támogatást adhat a város számára, aki csatlakozik a „Maradjon az 1% Gyöngyösön!” felhíváshoz, mellyel most az önkormányzat arra kéri a városban élőket, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-val támogassák azokat az alapítványokat, melyek az önkormányzati kézben lévő intézményekhez kapcsolódnak. Ilyenek például az óvodák, a bölcsődék egy része, valamint a könyvtár.

– Van egy csomó olyan bevétel, amely biztosan csökkeni fog a város számára: iparűzési adó, idegenforgalmi adó, illetve a hétvégi bejelentés, miszerint a gépjárműadó teljes egészét elveszi most már a kormány. Ez azt is jelenti, hogy költségvetési szempontból is problémás ez a helyzet. Ezért találtuk ki azt, hogy arra kérjük a gyöngyösi polgárokat, hogy az adójuk 1%-át olyan alapítványoknak ajánlják fel, amelyek intézményekhez kapcsolódnak melyek önkormányzati kézben vannak – részletezte Kárpáti István alpolgármester.

Ez a helyzet nehéz mindenki számára és nagy kihívást jelent, köztük az önkormányzatnak is, így aki megteheti, az segítse a város munkáját – kérte az alpolgármester.


Tovább az archívumra